Belföldi hírek

H I R D E T É S
2019.09.22. - vasárnap, Móric napja van.

Belföldi hírek

Változás Beloruszban

2009. augusztus 19. 13:17
Változás Beloruszban
A belorusz ellenzék képviselőivel találkozott ma Németh Zsolt. A külügyi bizottság elnöke sajtótájékoztatóján kifejtette: "változás van Beloruszban. Az a változás, ami húsz évvel ezelőtt végigsöpört Közép-Európán, az úgy tűnik, hogy lassan megérkezik Beloruszba is."
Nekünk magyaroknak "kötelességünk és feladatunk, hogy segítsük a belorusz demokratizálódási folyamatot", melynek támogatásában kitüntetett szerepe van az Európai Uniónak. Az EU a közelmúltban fogadta el a keleti partnerségi programját, melyet fontosnak tartunk, üdvözlünk. E programnak részese Belorusz is - jelentette ki Németh Zsolt.

A kapcsolat azonban nem lehet feltétel nélküli, annak a demokratizálódást kell segítenie. Az ellenzékkel éppen olyan intenzív párbeszédre kell, hogy sor kerüljön, mint a hivatalos fórumokkal - hangsúlyozta az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke.

nemeth_sajtaj_430_98_20090819130944_153.jpg

Németh Zsolt szerint kötelességünk és feladatunk, hogy segítsük a belorusz demokratizálódási folyamatot


Világossá kell tenni: a cél csak az lehet, hogy mielőbb szabad, független és demokratikus választásokat tartsanak Beloruszban, és ezzel megkezdődhessen az a rendszerváltó folyamat, amely elvezet a demokráciához és a piacgazdasághoz - közölte Németh Zsolt.

Vendégeink tájékoztattak arról - utalt a tárgyalásra a külügyi bizottság elnöke -, hogy a liberalizálás mellett vannak antidemokratikus jelenségek is. A szeptember 16-i belorusz ellenzéki szolidaritás napja alkalmából határozat elfogadását fogom kezdeményezni a külügyi bizottságban, melynek a belorusz demokratizálódást kell szolgálnia, különös hangsúlyt fektetve arra, hogy a politikai foglyokat engedjék szabadon - tette hozzá Németh Zsolt.

(Forrás: fidesz.hu)

Belföldi hírek - www.belfoldihirek.com

-ba-
Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2019. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu