Belföldi hírek

H I R D E T É S
2020.06.06. - szombat, Norbert napja van.

Belföldi hírek

Valóban látszik a fény az alagút végén?

2009. július 20. 11:56
Valóban látszik a fény az alagút végén?
Miközben egyre elkeserítőbb adatok látnak napvilágot a gazdaság helyzetéről, miközben egyre több ember veszti el munkáját és százával csődölnek be a vállalkozások, a kormány azt hangoztatja, hogy kifelé haladunk a válságból - mutatott rá Czomba Sándor vasárnapi sajtótájékoztatóján.
A KSH adatok is azt igazolják, hogy nem javul, hanem folyamatosan romlik a helyzet: "májusban 200 ezerrel kevesebb embernek volt munkahelye, mint az előző év azonos időszakában" - idézett a politikus a KSH közleményéből. Ehhez képest Oszkó Péter néhány nappal ezelőtt azt mondta, hogy unikumnak tekinthető a magyar válságkezelési modell. Az összehasonlítás valóban igaz abban az esetben, ha a pénzügyminiszter az ital kesernyés ízére gondolt - jegyezte meg Czomba Sándor.

Simon Gábor, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára pedig azt mondta a Dél-Dunántúli Régióban tett látogatásakor, hogy: "látszik már a fény az alagút végén." Ez azonban nem igaz - hangsúlyozta a fideszes politikus. Ebben a régióban ugyanis tavaly 53 ezer volt a regisztrált álláskeresők száma, idén ez a szám már 68 ezer. Jó lenne, ha Simon Gábor ezzel a 15 ezer új munkanélkülivel hitetné el, hogy látja a fényt az alagút végén - fogalmazott a képviselő.

Országosan jelenleg 545 ezer a munkanélküliek száma, s ez 134 ezerre több álláskeresőt jelent, mint egy évvel korábban - tájékoztatott Czomba Sándor, hozzátéve: még legalább 30 ezerrel nagyobb lenne ez a mostani szám, ha közben a kormány nem találta volna ki a közcélú foglalkoztatást. Ezzel ugyanis nőtt a közszférában foglalkoztatottak aránya, de erősen lecsökkent a termelőágazatokban dolgozók száma - mutatott rá a politikus. Ez a közcélú foglalkoztatás azért problémás, mert lesz egy csomó ember, aki ezután közpénzből fogja "támasztani a kapanyelet, vagy éppen vizet fog gereblyézni", és ezzel egyidejűleg a kormány hagyja tömegével elmenni az embereket a termelői szférából. Mindezt azért, hogy a kormányzat számára pozitívabb foglalkoztatási statisztikákat tudjon felmutatni - jegyezte meg a Fidesz foglalkoztatási szakpolitikusa.

czomba_sandor_430_44_20090720114226_356.jpg

Valóban látszik a fény az alagút végén? (Czomba Sándor)

Mindemellett nem is kifizetődő a közcélú munka fenntartása: ugyanis ha a kormány a munkahelyek megőrzését támogatná, akkor annak összege egy emberre nézve nem haladná meg a 30 ezer forintot, míg egy közcélú munkahely létesítése több mint 40 ezer forintba kerül személyenként - tudatta Czomba Sándor.

A kormány emellett folyamatosan azt hangoztatja - mutatott rá a képviselő -, hogy számára kiemelten fontos a munkahelyek megőrzése, s ezért két pályázatot is kiírt, 17 milliárd forint összértékben. Ezekre az összegekre 52 milliárd forint értékben érkeztek pályázatok, a kormány azonban menet közben ezen pályázatok egy részét leállította, s teljesen átláthatatlan körülmények között mindösszesen 150 millió forintot fizetett ki a vállalkozóknak - emlékeztetett a fideszes honatya. S ezek után a kormányzat ezt úgy propagálta, hogy megmentettek 50 ezer munkahelyet."Én azonban azt mondom, hogy a kormány hagyott elveszni 100 ezer munkahelyet" - mutatott rá a képviselő.

Azt látjuk, hogy a kormány képtelen a válságot kezelni. Ami nem is csoda, hiszen azok az emberek akarják kezelni, akik okozták a válságot, s olyan eszközökkel, melyekkel előidézték ezt a jelenlegi helyzetet - mondta a foglalkoztatási szakpolitikus.

Amihez a kormány hozzányúl, az menthetetlenül tönkremegy. Ezért arra kéri őket a Fidesz, hogy amihez lehet, ne nyúljanak hozzá - zárta sajtótájékoztatóját Czomba Sándor.

(forrás: fidesz.hu)

Budapest Online - www.bpn.hu

-ba-
Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2020. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu