Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.06.24. - Monday, Iván napja van.

Belföldi hírek

Választások - Így alakulnak a fővárosi listák

2024. May 09. 08:11
Választások - Így alakulnak a fővárosi listák

Kisorsolta a budapesti listák sorrendjét a Fővárosi Választási Bizottság (FVB). A fővárosiak újra listás választással határozhatnak arról, ki kerül a Fővárosi Közgyűlésbe.

Miután a választási rendszer módosítva lett, a Fővárosi Közgyűlés 32 tagjáról ismét listás választással dönthetnek a budapestiek – írta meg az MTI.

 

A Fővárosi Közgyűlés tagjainak választása során Budapest egy választókerületet jelent, s tag lesz a közvetlenül választott főpolgármester is – tudatta az MTI.

 

Az FVB-nél május 7-án 16 óráig – ez volt a határidő – 10 listát jelentettek be.

 

Fővárosi listát állíthat az a nyilvántartásba vett jelölőszervezet, amely vagy főpolgármester-jelöltet, vagy pedig minimum 3 polgármesterjelöltet állított a budapesti kerületekben.

 

Közös fővárosi listát pedig azok a jelölőszervezetek állíthattak, amelyek közös főpolgármester-jelöltet, vagy legalább 3 fővárosi kerületben közös polgármesterjelöltet állítottak.

 

Az FVB döntése értelmében a listák az alábbi sorrendben követik egymást a szavazólapon.

 

1.Magyar Kétfarkú Kutya Párt, 2. Mi Hazánk Mozgalom, 3. A Nép Pártján, 4. Magyar Munkáspárt, 5. Magyar Szolidaritás Mozgalom –Lokálpatrióták Erzsébet Városáért–Helló Pesterzsébetiek, 6. Tisztelet és Szabadság Párt, 7. Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület–LMP-Magyarország Zöld Pártja, 8. Fidesz–Magyar Polgári Szövetség–Kereszténydemokrata Néppárt, 9. Párbeszéd–A Zöldek Pártja–Demokratikus Koalíció–Magyar Szocialista Párt, 10. Momentum Mozgalom.

 

A budapesti, azaz fővárosi listán maximum 96 jelöltet lehet állítani, az ott szereplő jelöltek sorrendjét a jelölőszervezet dönti el, s ezen a lista bejelentését követően nem lehet már változtatni – írta meg az MTI.

 

Egy választópolgár egy listára adhatja le a szavazatát a Fővárosi Közgyűlés tagjainak választásán. A fővárosi listák olyan arányban kapnak mandátumot, ahogyan a listákra leadnak szavazatokat.

 

A határidőig bejelentett minden fővárosi listát nyilvántartásba vett az FVB, mivel a jogszabályi követelményeknek megfeletek – tudatta az MTI.

 

B.A.

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu