Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.06.13. - Thursday, Antal, Anett napja van.

Belföldi hírek

V4-es tanácskozás zajlott a sikertelen máltai EU-Afrika csúccsal egyidőben

2015. November 14. 10:49
V4-es tanácskozás zajlott a sikertelen máltai EU-Afrika csúccsal egyidőben

"A politikai korrektségre való igyekezet, valamint a képmutatás meggátolnak annak beismerésében, hogy ez nem egy menekültválság, hanem tömeges migráció" -  jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Prágai Európai Csúcstalálkozó nemzetközi politikai konferencián. Szijjártó Péter felhívta a figyelmet arra is: megengedhetetlen olyan politikai nyilatkozatokat tenni, amelyek "meghívóként" értelmezhetők.

Európától délre, a Közel-Keleten és Észak-Afrikában, jelenleg mintegy 45 millió ember van, akik az esetleges konfliktusok, és a politikai helyzet következtében elindulhatnak Európába - mutatott rá a magyar tárcavezető.


V4-ek tanácskozás Prágában


A sokak által már temetett Visegrádi Együttműködés újjáéledt a migrációs válság következtében. Fotó: Kovács Márton / KKM


A négy visegrádi ország éppen a migrációs válság miatt szorgalmazni fogja, hogy az Európai Unió gyorsítsa fel a nyugat-balkáni országok (Szerbia, Montenegró, Macedónia, Albánia, Koszovó) uniós integrációját - ebben állapodott meg a cseh, a magyar és a szlovák külügyminiszter november 12-én a cseh fővárosban.  Egy ilyen helyzetben a bevándorlás szülte feszültségek és instabilitás nagyon komoly és drámai változásokhoz vezethetnek a térségben” - nyilatkozta Szijjártó Péter, aki a cseh fővárosban tárgyalást folytatott Jadranka Joksimovic szerb EU-integrációért felelős miniszterrel is. A két miniszter egyetértett abban, hogy a kétoldalú kapcsolatok soha nem voltak olyan jók, mint most. A magyar miniszter a megbeszélésen leszögezte: támogatjuk, hogy még az idén megnyíljanak az EU-csatlakozás tárgyalási fejezetei Szerbia számára.


Migrációról szóló cikksorozatunk: 

Újra Európa védőbástyája leszünk?

Honnan jönnek, mi elől menekülnek a magyar határra érők?

A végvári rendszer most még nem kell az EU-nak

A határkerítésünk Európa lakmuszpapírja 

Hogyan védhetjük meg Európa külső határait? 

Miért szükséges a horvát határzár? 

Kinél marad a Fekete Péter? 

Nem példa nélküli a magyar kerítés az EU-ban

Kemény szavak Brüsszelben


Külgazdasági és Külügyminisztérium/MCOnet

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu