Belföldi hírek

H I R D E T É S
2022.10.05. - szerda, Aurél napja van.

Belföldi hírek

Űrtechnológiai fejlesztés a DE-n

2022. augusztus 16. 07:00
Űrtechnológiai fejlesztés a DE-n

Űrtechnológiai projekt indul a Debreceni Egyetem (DE) természettudományi és technológiai karán.

Elismerő felkérést kapott a Debreceni Egyetem (DE) természettudományi és technológiai kara, hiszen tagjai a nemzetközi űrtechnológiai projektnek. A felsőoktatási intézmény kutatói 2022 novemberétől lesznek bevonva a közel 3 millió eurós projektbe.

 

A magyar szakemberek űreszközökhöz fejlesztenek majd olyan megoldásokat, mint a hőpajzs, a hőszigetelés, valamint a különleges aerogélek. Az egyetem kara már több mint 15 éve foglalkozik aerogélek kutatásával és gyártásával, ezért világszerte elismerik őket a szakmában.

 

Az egyetem űreszközökhez gyárt különleges termékeket

 

A tanszék a közleményben azt is körbe írta, hogy mik azok az aerogélek: "Az aerogélek a világ legkisebb sűrűségű szilárd anyagai, több mint 90 százalékuk levegő. Ritka térhálós szerkezetük van, ugyanakkor nagy a teherbírásuk, ellenállnak a hőnek és nagy mennyiségű folyadékot tudnak megkötni."

 

Azért van szükség az aerogélek kutatására, mert rendkívül hasznos anyagok és nagyon sokoldalú a felhasználhatóságuk. Ezek az anyagok nem csak tökéletes gyógyszerhordozók, de nagyon jól szigetelnek is.

 

Amennyiben az egyetem fejlesztései sikerrel zárulnak, akkor a jövőben több közös programot is indíthat velük az iparág nemzetközi szövetsége.

 

Forrás: MTI, Debreceni Egyetem (DE) Természettudományi és Technológiai Kar
CS.SZ.

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2022. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu