Belföldi hírek

H I R D E T É S
2023.12.04. - Monday, Barbara, Borbála napja van.

Belföldi hírek

Ünnepi megemlékezések március 15-én itthon és a határon túl

2015. March 15. 20:08
Ünnepi megemlékezések március 15-én itthon és a határon túl

Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap, a március 15-i nemzeti ünnepen a múzeumkerti állami díszünnepségen mondott beszédet, amelyben kiemelte:  „legyen béke, szabadság és egyetértés”.

Orbán Viktor szerint 1848. március 15. szakrális momentuma, főnixpillanata a magyar lélek újjászületésének. A miniszterelnök a levert szabadságharcot egy modern nemzet megszületése katartikus lenyomatának nevezte, „csillagvillanásnak”, amelyre felemelt fejjel gondolunk, amíg magyar él a földön. Orbán Viktor többek közöttazt mondta, a rendszerváltás után 20 év kellett ahhoz, hogy „együtt tanuljuk meg újra”: ha nem fogunk össze, ha nincs erős nemzeti törvényhozás és kormányzat.

Lázár János,  a Miniszterelnökséget vezető miniszter Makón tartott ünnepi beszédében elmondta: 1848 márciusának örök tanulsága, hogy a kishitűség helyett mindig a bátrabb utat kell választanunk.A politikus egyik példaként a bankok elszámoltatását említette. Úgy fogalmazott: a kétkedők még tavaly is arról beszéltek, a pénzintézeteket nem lehet felelősségre vonni, még akkor sem, ha napnál világosabb, hogy azt amit a magyar devizahitelesekkel csináltak, nemcsak tisztességtelen, hanem „igazából törvénytelen csalás is”.

Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen mondott beszédet Szatmárnémetiben.  A magyar embert a türelem, a kemény munka jellemzi, a mindennapokban és a családja életében biztonságra törekszik, 1848-ban azonban a nemzetért indult harcba – húzta alá a politikus, hozzátéve, ma a fegyverek helyett a nyugodt építkezésé és a fenntartható fejlődésé a főszerep.

 

Orbán Viktor miniszterelnök a március 15-i nemzeti ünnepen a múzeumkerti állami díszünnepségen mondott beszédet

 Trócsányi László igazságügyi miniszter 2015. március 15-én Torontóban beszélt a szabadságért való küzdelem fontosságáról. A tárcavezető, aki vasárnap a csaknem 300 ezres kanadai magyarság legnagyobb ünnepi megemlékezésén szólal fel, elmondta: "A szabadság nem egy állandó dolog, a szabadságért való küzdelemnek folyamatosnak kell lennie és új célokra kell összpontosítania".

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) Beregszászon, a Petőfi-szobornál tartotta központi ünnepségét, amelyen beszédet mondott Kis Miklós Zsolt agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár. Az államtitkár hangsúlyozta: a kárpátaljai magyarok biztonsága Magyarország számára nemzetpolitikai prioritás, „a Kárpátalján kialakult helyzetet Magyarország nem nézheti és nem is nézi tétlenül.

Hende Csaba honvédelmi miniszter Sümegen, a nemzeti ünnepen kiemelte: március 15. egyben a számvetés ideje is. A kormány az elmúlt öt évben végzett munkájára utalva azt mondta, hogy „békeidőben végigharcoltunk egy szabadságharcot az Országgyűlés, a diplomácia és a kormányzás eszközeivel”.MTI/MCOnet

Fotó: Botár Gergely

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2023. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu