Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.05.29. - Wednesday, Magdolna napja van.

Belföldi hírek

Ultramodern gépet adtak át Debrecenben

2023. January 18. 15:53
Ultramodern gépet adtak át Debrecenben

Csúcstechnológiás számítógép került a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség centrumába.

Elkészült Magyarországon és már átadásra is került az eddigi legfejlettebb szuperszámítógép. A csúcstechnológiás eszközt Debrecenben helyezték üzembe. A gép körülbelül 4,7 milliárd forintból érte el mai formáját, amely azt jelzi, hogy rengeteg munka van mögötte.

 

A berendezést a Debreceni Egyetem (DE) Kassai úton található karán adták át. A karon működik a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) is, tehát a gép majd itt fog üzemelni.

 

Óriási lehetőségek rejlenek a Komondor erejében

 

Az ultramodern eszköz a Komondor nevet kapta hazánkban és egészen pontosan 5 petaflops teljesítménnyel rendelkezik. Az 5 petaflops körülbelül 60 másodpercenként 50 ezer hagyományos laptop teljesítményének vagy kapacitásának felel meg.

 

Már a számok is jelzik, hogy mennyire erős gépezetről van szó. A gépezet a jövőben óriási igényeket elégíthet ki, legyen szó jövő-technológiai kutatásról, hatalmas adatbázisok elemzéséről és értékeléséről vagy éppen oktatásról.

 

Az ilyesfajta számítógépek manapság már nélkülözhetetlenek a legkomolyabb innovációkat végrehajtó iparágakban. A Komondorhoz hasonló fejlesztésekkel lehet a legjövedelmezőbben kidolgozni azokat a stratégiákat, amelyek az ipari megoldásokat javítják.

 

Forrás: MTI
CS.SZ.

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu