Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.04.13. - Saturday, Ida napja van.

Belföldi hírek

Újraválasztották Áder Jánost

2017. March 13. 13:31
Újraválasztották Áder Jánost

Az országgyűlés újabb öt évre köztársasági elnökké választotta Áder Jánost. Az első szavazás alkalmával Áder János 131, Majtényi László 44 szavazatot kapott, ám eredménytelennek nyílvánították, mivel egyik jelölt sem kapta meg a megválasztáshoz szükséges kétharmados támogatást.

Az országgyűlés két jelölt közül választotta ma ki Magyarország következő köztársasági elnökét: a Fidesz-KDNP Áder János jelenlegi államfőt ajánlotta, míg az ellenzék a Jobbik kivételével Majtényi László volt ombudsmant, az Eötvös Károly Intézet elnökét támogatta. A titkos szavazás előtt mindkét jelölt felszólalt, Majtényi szerint helyre kell állítani a köztársaságot, amelyben intézmények biztosítják alkotmányos jogainkat, és vissza kell térni az 1989-es, 1990-es alkotmányos mozgalom értékeihez, vagyis a parlamenti demokráciához. Majtényi László jelezte, az eddig államfők közül Göncz Árpádot és Sólyom Lászlót tekinti mintának.

 

Újraválasztották Áder Jánost

A kormánypárti képviselők felállva tapsolták Áder János újraválasztott köztársasági elnököt

 

Áder János felszólalásában számot adott az eltelt öt esztendőben végzett munkájáról. Kitért arra is, hogy eddigi elnöki munkájában kiemelt helyen szerepelt a jövő generációk iránti felelősség, hiszen "épített és természeti környezetünkért viselt felelősségünk közös". Hangsúlyozta, hogy az elmúlt öt év megerősítette abban, hogy életünk központi kérdésévé kell tenni a teljesítményt. Az első eredménytelen szavazás után a második szavazáson már csak az számított, ki kap több voksot. Az Országgyűlés a rendszerváltás óta hetedik alkalommal választott köztársasági elnököt.

 

/T.D.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu