Belföldi hírek

H I R D E T É S
2017.11.18. - szombat, Jenő napja van.

Belföldi hírek

Újra szorossá válhat a horvát-magyar együttműködés

Újra szorossá válhat a horvát-magyar együttműködés

Az új horvát kormány felállása után enyhülni látszik a magyar-horvát viszony, sőt visszaállhat a hagyományos jó kapcsoltat, mely évszázados múltban gyökeredzik. Miro Kovac horvát külügyminiszter budapesti látogatásán kijelentette: Horvátország és Magyarország két baráti ország, barátságuk erős és hosszú múltra tekint vissza, és ennek szellemében állnak hozzá a nyitott kérdések megoldásához.

Magyarország és Horvátország érdeke nem az ellenségeskedés, hanem a barátság és a stratégiai együttműködés, ahogyan az korábban is jellemző volt a kapcsolataikra - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután horvát kollégájával egyeztetett kedden, Budapesten. A tárcavezető kiemelte: a magyar-horvát kapcsolatok soha nem voltak olyan rosszak, mint most, ezért most a két kormánynak azt a nagy feladatot kell végrehajtani, hogy erről a mélypontról kimozdítsák a kétoldalú kapcsolatokat. Az elmúlt hónapokban több méltatlan támadás érte Magyarországot az előző horvát kormány részéről, de tisztában vannak azzal, hogy mindehhez a jelenlegi horvát kormánynak semmi köze - mutatott rá. Szijjártó Péter gratulált a jobboldali HDZ vezette új horvát koalíciós kormány megalakításához, és nagy várakozással tekint tevékenysége elé.


Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatója 2016. február 2-án. MTI Fotó: Bruzák Noémi


Miro Kovac horvát külügyminiszter elmondta: Horvátország intenzív együttműködést akar kialakítani Magyarországgal és a visegrádi négyekkel. A jelenlegi horvát kormány a jövőre összpontosít, fejleszteni akarja az együttműködést Magyarországgal, de nem kerüli meg a problémákat - fogalmazott. Hozzáfűzte: fontos a kommunikáció, hogy a jó szomszédság szellemében oldják meg a felmerülő gondokat.


Külügyminisztérium / MCOnet

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2017. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu