Belföldi hírek

H I R D E T É S
2021.09.20. - hétfő, Friderika napja van.

Belföldi hírek

Újra‌ ‌igényelhető‌ ‌állami‌ ‌támogatás‌ ‌elektromos‌ ‌autó‌ ‌vásárlásához‌ ‌

2021. június 16. 11:07
Újra‌ ‌igényelhető‌ ‌állami‌ ‌támogatás‌ ‌elektromos‌ ‌autó‌ ‌vásárlásához‌ ‌

Újra lehet igényelni állami támogatást elektromos autók vásárlásához, azonban egy nap alatt elfogyott az első pályázati ütemre szánt keret, ezért már a teljes összegre nyitották meg a pályázatot.

2021. 06. 14-től újra igényelhető állami támogatás arra az esetre, ha valaki elektromos járművet szeretne vásárolni. A pályázat megnyitását Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára jelentette be.

 

Steiner Attila elmondta, hogy a pályázat teljes keretösszege 3 milliárd forint lesz. Előzetesen 3 ütemet terveztek a pályázat kiírói, minden szakaszra 1-1-1 milliárd forintos elérhető forrást, azonban már a pályázat első napján elfogyott az első ütemre tervezett pénz, ezért a teljes keretösszegre nyitották meg a programot.

 

Állami támogatást magyarországi lakóhellyel rendelkező természetes személyek, valamint hazai székhellyel vagy telephellyel rendelkező egyesületek, civil szervezetek és felsőoktatási intézmények igényelhetnek - derült ki a pályázati kiírásból. Természetes személyek 1 autóra, míg a szervezetek és intézmények 5 autóra igényelhetik a támogatást. Az állami támogatás összege a megvásárolt autó árától függ, a felső határ azonban 2,5 millió forint lehet.

 

Óriási az érdeklődés az elektromos autók iránt

 

Az államtitkár elmondta, hogy személyszállítási szolgáltatók számára is nyitottak meg támogatási programot. Ezen szolgáltatók számára is 3 milliárd forintos keretösszeg áll rendelkezésre, a támogatási összeg pedig maximum 45% lehet.

 

"Mindkét pályázat hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország 2050-re klímasemlegessé váljon, a kormány ezért fontosnak tekinti az elektromos autózás támogatását. Az eddigi 5,8 milliárd forintos pályázati forrás 1500 elektromos autó beszerzéséhez járult hozzá, ezekkel együtt már 25 ezer jármű közlekedik zöld rendszámmal Magyarországon. Az állam ugyanakkor nemcsak elektromos autózást, hanem majdnem 4500 elektromos kerékpár, 475 elektromos robogó, megvásárlását is támogatta" - közölte Steiner Attila.

 

A pályázatok mellett a Zöld busz program által több városban is ki lehet már próbálni az elektromos közösségi közlekedést.

 

Forrás: MTI
CS.SZ.

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2021. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu