Belföldi hírek

H I R D E T É S
2020.07.05. - vasárnap, Sarolta, Emese napja van.

Belföldi hírek

Újra elindulhat felfelé a kiskereskedelmi forgalom

2020. június 04. 14:49
Újra elindulhat felfelé a kiskereskedelmi forgalom

A várakozásoknak megfelelően komoly visszaesést hozott az április a kiskereskedelmi üzletek forgalmában, ami leginkább annak tudható be, hogy végig és az országban mindenütt érvényben voltak a kijárási korlátozások. 81 hónapja tartó növekedés tört meg azzal, hogy a Központi Statisztikai Hivatal friss adatai szerint több mint tíz százalékkal csökkent az ágazat teljesítménye. Ugyanakkor történelmi rekordot produkált az internetes és csomagküldő kereskedelem.

A kiskereskedelmi forgalomcsökkenést teljes egészében a koronavírus-járvány hatása okozta. Míg az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletek forgalma stagnált, kismértékben nőtt, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzleteké közel 15 százalékkal, a benzinkutaké több mint negyedével esett vissza áprilisban. Márciussal szemben már a gyógyszertárak és illatszerboltok forgalma is jelentősen, 15 százalékkal mérséklődött, a korlátozások még drasztikusabb következményekkel jártak a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk-, a használtcikk-, a textil-, ruházati és cipőüzletekben.

 

Újra elindulhat felfelé a kiskereskedelmi forgalom

 

A csomagküldő és internetes kiskereskedelem a tavaly áprilisi adatokhoz képest több mint kétszeresére növelte forgalmát, amely a teljes forgalom nyolcadát tette ki. A 114 milliárd forintos értékesítési volumen minden korábbi havi adatnál magasabb, több mint negyedével múlja felül az eddigi rekorder 2019 decemberi teljesítményt. A kiugró növekedéshez minden bizonnyal hozzájárult, hogy a kormány megkönnyítette az üzleten kívüli kereskedelmi tevékenység és a csomagküldő kereskedelem végzését a vállalkozások számára. Cseresnyés Péter kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár elmondta: „Az áprilisi mélypont után a folytatásban minden józan számítás szerint megkezdődhet a kilábalás. Bizakodásra ad okot, hogy január–áprilisi adatok az előző év azonos időszakához képest szerény mértékű emelkedést mutatnak. Az év első hónapjaiban az európai élmezőnybe tartozott a magyarországi forgalomnövekedés, márciusban pedig a kontinensen hazánkban bővült a legnagyobb mértékben a kiskereskedelem. Az üzletek, bevásárlóközpontok újranyitásával, az elhalasztott vásárlások pótlásával ismét emelkedő pályára állhat az ágazat. A második negyedévben átmeneti mérséklődés, majd fokozatos javulás, idővel a magas fogyasztási dinamika visszatérése jelezhető előre.”

 

ITM/T:D:

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2020. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu