Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.06.15. - Saturday, Jolán napja van.

Belföldi hírek

Újabb műtét robot használatával

2022. December 21. 19:36
Újabb műtét robot használatával

Magyarországon ismét egy új mérföldkőhöz érkezett a robotizáció az egészségügyben.

Újabb mérföldkőhöz érkezett hazánkban az egészségügy és a robottechnika története. A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjában (PTE KK) december közepén végeztek el egy olyan műtétet, amelyet ugyan egy ismert robottal hajtottak végre, de teljesen új területen.

 

A beavatkozás azért számít rendhagyónak, mivel korábban Magyarországon sosem hajtottak végre mellkassebészethez kapcsolódó operációt robot eszközökkel.

 

A robotokkal végzett műtét fájdalommentesebb és gyorsabb felépülést garantál

 

A pécsi egészségügyi intézmény a robotot az elmúlt hónapokban szerezte be és DaVinci Xi-nek nevezte el. Az ultramodern eszközzel a páciens tüdejében hajtottak végre műtétet. Mivel a beavatkozást a csúcstechnológiás géppel végezték, így a beteg jóval kisebb fájdalmakat érez műtét után, a rehabilitáció pedig jóval gyorsabb lesz.

 

Hazánkban egyedülálló módon külön robotsebészeti speciális munkacsoporttal is rendelkezik a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központja (PTE KK).

 

A munkacsoport az idén ősszel vásárolt robotot alkalmazta már a sebészeti beavatkozások mellett nőgyógyászati és urológiai operációkra is.

 

Forrás: MTI
CS.SZ.

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu