Belföldi hírek

H I R D E T É S
2023.03.23. - csütörtök, Beáta napja van.

Belföldi hírek

Újabb másfél milliárd a betegellátásra

2011. augusztus 16. 11:48
Újabb másfél milliárd a betegellátásra
Betegellátási feladataik elvégzésre összesen 255 kórháznak körülbelül másfélmilliárd forint többletforrást biztosít a Nemzeti Erőforrás Minisztérium - olvasható a tárca honlapján megjelent közleményben.
Több mint 1 milliárd úgynevezett német pontot, vagyis 1,5 milliárd forint többletforrást biztosít a Nemzeti Erőforrás Minisztérium a járóbeteg-szakellátást végző egészségügyi szolgáltatók részére a miniszteri tartalékkeret terhére. A most kiosztott összeg mintegy 95 százaléka az erre a célra felhasználható keretnek.
Az egészségügyi államtitkárságon meghozott döntés értelmében a 255 járóbeteg-szakellátó intézmény közül három - a DEOEC Kazincbarcikai Kórháza, az ózdi Almási Balogh Pál Kórház, valamint a miskolci MISEK Nonprofit Kft. - a tüdőszűrések számának növekedése miatt kap több mint 8 millió forintot, utólagos kifizetéssel.

Három kórház a tüdőszűrések számának növekedése miatt kap több mint 8 millió forintot, utólagos kifizetéssel.

Az ózdi Almási Balogh Pál Kórház fotó:MTI


A Betegápoló Irgalmasrend Pécsi Háza a 2010 októberében elindult és 2011-ben folyamatosan növekvő betegforgalommal működött járóbeteg-szakellátására fordíthat további 2,2 millió forintot.
A tárca közleménye szerint a pénz szétosztásánál elsődleges szempontként a teljesítményvolumen-korlátot tartósan meghaladó, a betegellátási szükséglet által indokolt túlteljesítést, valamint a megyei szinten tapasztalható, lakosságszámhoz viszonyított teljesítményvolumen-korlát különbségeket vették figyelembe. Ez alapján a többlet 75 százalékán osztoznak az intézmények, a további 25 százaléknyi keretet a képalkotó diagnosztika (CT, MR) területén megnövekedett várólisták kiegyensúlyozására, csökkentésére, valamint a tavaly végzett beruházások miatti teljesítménykiesések kompenzálásaként kapják a szolgáltatók - nyilatkozta a közleményben az egészségügyi tárca.

A szaktárca múltheti bejelentése volt az is, hogy további 660 millió forintot biztosítanak többletforrásból csaknem negyven kórház részére,

Augusztustól a tervezettnél 1,7 milliárd forinttal nagyobb összeg áll a kórházak rendelkezésére fotó:MTI


A járóbeteg-szakellátást nyújtó szolgáltatók a most kiosztott 1 milliárd 510 millió 265 ezer 300 forint többlet keretet a 2011. július havi teljesítményeiktől kezdődően a finanszírozási év végéig (2011. október vége) használhatják fel - olvasható a tájékoztatóban.
Felhívják a figyelmet arra, hogy az érintett szolgáltatókat az Országos Egészségbiztosítási Pénztár néhány napon belül értesíti az elszámolható többlet mértékéről.
Az egészségügyi tárca és az OEP korábban közös közleményben jelentette be, hogy augusztustól a tervezettnél 1,7 milliárd forinttal nagyobb összeg áll a kórházak rendelkezésére az Egészségbiztosítási Alapban a tételes elszámolású eszközök és nagy értékű műtétek finanszírozására. A szaktárca múltheti bejelentése volt az is, hogy további 660 millió forintot biztosítanak többletforrásból csaknem negyven kórház részére, az intézmények nagy értékű, költséges műtéteire, illetve a járóbeteg-ellátás keretében több beteget fogadhatnak speciális és művesekezelésen. (T.A)

Forrás: Egészségügyért Felelős Államtitkárság

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2023. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu