Belföldi hírek

H I R D E T É S
2021.10.28. - csütörtök, Simon napja van.

Belföldi hírek

Újabb jelentős belföldi vasútvonal-fejlesztés indul el

2021. augusztus 13. 10:30
Újabb jelentős belföldi vasútvonal-fejlesztés indul el

Elindulhat a teljes körű felújítás tervezése a Budapest-Lajosmizse-Kecskemét vasútvonalon. A 142-es számú vonalon az állomások és a szerelvények is megújulnak.

Kezdődik a tervezési szakasz a 142-es számú vasútvonal felújításához kapcsolódóan. A Budapest-Lajosmizse-Kecskemét vonal felújítása eredetileg, csak Lajosmizséig történt volna meg, a kormány módosítása értelmében azonban az egész vonal megújul egészen Kecskemétig.

 

A közel 100 kilométer hosszú vonalon a fejlesztéseknek köszönhetően a szokásos 60 km/h sebességnél gyorsabban közlekedhetnek a vonatok, továbbá a szerelvények és a vasútállomások is megújulnak.

 

A beruházás befejezését követően a maximális sebesség 80 és 120 km/h lesz. A vasútvonal teljes egészében villamos meghajtású vonatok és motorvonatok közlekedhetnek majd, illetve öbbfajta menetrend kialakítása van tervben a vonalon. Lesz például olyan jármű is, amely Budapest után először csak Lajosmizsén, majd végül Kecskeméten áll meg. Gyálig és Ócsáig akár két vágányon is közlekedhetnek majd a járatok a fejlesztés eredményeképp.

 

A kivitelezés 2023-ban indul el

 

A felújítási munkálatokat követően Lajosmizse a jelenlegi 2 órás út helyett maximum 1,5 órára lesz Budapesttől. Ennek köszönhetően a vasúti szakaszon megtriplázódhat az utasok száma. A megnövekedett utasszám miatt a megállókat szintén felújítják és több gépkocsi-, valamint kerékpártárolót alakítanak ki.

 

A legfőbb munkálatok a Budapest és Lajosmizse közötti szakaszon várhatók. A 86 kilométeres szakasz tervezési munkálataira 4 milliárd forint áll rendelkezésre. A szakasz fejlesztése 2023 elején kezdődik.

 

Forrás: MTI, Budapesti Fejlesztési Központ
CS.SZ.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2021. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu