Belföldi hírek

H I R D E T É S
2020.06.03. - szerda, Klotild napja van.

Belföldi hírek

Újabb élelmiszerek áfája is csökkenhet

2017. január 03. 12:59
Újabb élelmiszerek áfája is csökkenhet

A friss tej, a tojás és a baromfihús áfájának csökkentése egy hosszabb folyamat, az alapvető élelmiszerek általános forgalmi adója mérséklésének része - közölte a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára.

Nagy István elmondta, hogy a folyamat tavaly kezdődött a sertés tőkehús áfájának csökkentésével 27-ről 5 százalékra, az idén pedig tovább folytatódott a friss tej, a tojás és a baromfihús áfájának 5 százalékra mérséklésével. A tavalyi áfa-csökkentés hatásával a termelők, a kereskedők és a vásárlók is elégedettek voltak, az áfa-csökkenés hatására emelkedett a sertés tőkehús fogyasztása, ezáltal pedig stabilizálódott a sertéstenyésztők helyzete. Az államtitkár reményét fejezte ki, hogy a mostani áfa-csökkentés hatása hasonló lesz a baromfi és a tejágazatban is.

 

A bontott csirke fogyasztói ára Magyarországon

A friss tej, a tojás és a baromfihús áfájának csökkentése egy hosszabb folyamat része

 

A Földművelésügyi Minisztériumban gondolkodnak azon, hogy milyen további áfa-csökkentési javaslatokat tegyenek a kormány asztalára. Az áfa-mérséklés a jövőben érintheti például a halat, a zöldséget és a gyümölcsöt, vagy a kenyeret is. Hozzátette, hogy a mostani áfa-csökkentés mintegy 25-30 ezer forintos éves megtakarítást hoz átlagosan a magyar családoknak.

 

/T.D.

 

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2020. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu