Belföldi hírek

H I R D E T É S
2021.06.15. - kedd, Jolán napja van.

Belföldi hírek

Újabb 5 pályázatot hirdetnek meg a Vidékfejlesztési programban

2021. június 03. 11:12
Újabb 5 pályázatot hirdetnek meg a Vidékfejlesztési programban

Tovább bővül a Vidékfejlesztési program, hiszen júniusban további 5 pályázatot készül meghirdetni az Agrárminisztérium.

Újabb pályázatok kerülnek meghirdetésre a Vidékfejlesztési Programban - közölte Feldman Zsolt, a szaktárca mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az OTP Bank agrárágazati igazgatóságának sajtótájékoztatóján.

 

Az államtitkár azt is elmondta, hogy precíziós gazdálkodásra az átállás támogatására 100 milliárd forint jut, valamint 2 külön pályázatban az élelmiszer-feldolgozók fejlesztésére 200 milliárd és 50 milliárd forint jut. Továbbá gombatermesztés támogatására 20 milliárdos forrás jut, mindezek mellett pedig kertészeti üzemek gép-és eszközbeszerzésre is használható a pályázat.

 

Feldman Zsolt azt is elárulta, hogy a pályázati forrásokkal mi a céljuk: "A forrásoknak köszönhetően a 2027-ig tartó támogatási ciklus végére a magyar mezőgazdaság termelékenysége elérheti a régi európai uniós országok termelési szintjének kétharmadát a jelenlegi 44 százalékról. A programok segítségével 2027-ig sikerül végrehajtani a teljes magyar élelmiszeripar modernizációját és megteremteni a precíziós gazdálkodásra átállás feltételrendszerét.”

 

Nagy fejlődést várnak az agráriumban is

 

A tájékoztatás szerint a forrásokra bárki pályázhat kis őstermelőktől egészen a nagy élelmiszeripari vállalatokig. A Vidékfejlesztési program forrása a következő 7+2 éves ciklusban 4265 milliárd forint, amelyek az uniós és magyar állami támogatásból tevődnek össze. Ezek a forrás összegek mind az agrárium és mind a vidék fejlesztésére is fordíthatók. Ebből a keretösszegből 2021-re és 2022-re 1500 milliárd forint a pályázható összeg, ami már csak önmagában is magasabb összeg, mint amennyit az előző 7 éves időszak alatt pályázni lehetett.

 


A sajtótájékoztatón Wolf László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese is felszólalt és elmondta, hogy nagy szerepet vállal az ágazat finanszírozásában az OTP Bank, hiszen a bank agrár-hitelállománya közel 1000 milliárd forint, a következő 7 évben pedig több mint 4000 milliárd forint támogatás érkezhet az agrárszektorba, illetve a vidékfejlesztésbe.

 

“Soha nem látott fejlődés várható.” - mondta a bank vezérigazgató-helyettese.

 


Forrás: MTI
CS.SZ.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2021. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu