Belföldi hírek

H I R D E T É S
2022.09.29. - csütörtök, Mihály napja van.

Belföldi hírek

Új mesterséges intelligencia által vezérelt szoftver az orvostudományban

2022. szeptember 01. 08:00
Új mesterséges intelligencia által vezérelt szoftver az orvostudományban

Olyan mesterséges intelligencia megoldást fejlesztettek Magyarországon, amely az orvosok és egészségügyi szakemberek munkáját könnyíti meg.

A hazai egészségügyi szakemberek munkáját támogatja egy új mesterséges intelligenciához kapcsolódó fejlesztés Magyarországon. A világ leginnovatívabb technológiája képes kiszűrni az emberek génállományából a kockázatos összetevőket, ezátal pedig jóval hatékonyabb lehet a gyógyítás és az ellátás, sőt az egészségügyi költség is kevesebb lehet általa.

 

Génállományunkban rengeteg adat lakozik, ezt pedig manuálisan vagy egyszerűbb berendezésekkel lehetetlenség pontosan mérni és számon tartani. Az ilyesfajta feladatokra szinte csak a jövő technológiai megoldások képesek, mint például a mesterséges intelligencia.

 

A projekt áttörést hozhat a gyógyításban

 

A 4iG Nyrt. most egy olyan fejlesztéssel állt elő, amely jelentősen megkönnyíti a méréseket és a gyógyítást is. A mesterséges intelligencia szoftver feldolgozza a humán genomokat, amely a feldolgozást követően elemezni is képes az ember genetikai különlegességeit.

 

A szoftver szövetmintából vagy vérmintából képes dolgozni, elkészíti az adott személy géntérképét, ezt követően pedig egy adatbázisba töltik fel a jellemzőket, amely lehetővé teszi az összehasonlítást a mutációkkal.

 

A mutációk képesek kimutatni, hogy az adott személy milyen betegségekre hajlamos, ezáltal a betegségekhez kapcsolódóan többet küldhetik a pácienst szűrésekre és könnyebben megelőzhetőek a súlyos lefolyású megbetegedések.

 

Forrás: HVG
CS.SZ.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2022. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu