Belföldi hírek

H I R D E T É S
2021.09.19. - vasárnap, Vilhelmina napja van.

Belföldi hírek

Új légiirányító rendszerekkel dolgozik a HungaroControl

2021. május 01. 06:00
Új légiirányító rendszerekkel dolgozik a HungaroControl

Nyolcmilliárd forintot költött a HungaroControl arra, hogy egy teljesen új légiforgalmi irányítási rendszert alakítson ki. Emellett frissítették az eszköztárat, és az irányítótermet is korszerűsítették.  

HungaroControl az elmúlt cirka öt évben a légi forgalmat egy szimulátorként és kényszerhelyzeti központként működtetett létesítményből irányította problémamentesen, 2021 áprilisában pedig végre méltó helyükre költözhettek.  

 

A magyar légiforgalmi irányítás rendszereit modernizálták, ami rendkívül fontos lépés volt a szektorban. A HungaroControl közleménye szerint tavaly ősz óta cserélték folyamatosan a rendszereszközöket az irányítótoronyban és irányítóteremben is.  

 

Az új központ

 

Az eddigi analóg kommunikációs csatornákat digitálisra cserélték, illetve a technikai helyiségeket is modernizálták. Ötvenöt munkaállomást alakítottak át, pihenőszobákat tettek komfortosabbá. Mint írják, az elmúlt hét évben éjjel-nappal szünetmentesen működő MATIAS légi navigációs és Frequentis hangkommunikációs rendszerek hardvereit, hálózati eszközeit is cserélték. Korszerűsítették a vezetékhálózatot is 500 kilométer hosszan. 

 

HungaroControl szerint Európa egyik legkorszerűbb központját tudhatja magáénak a magyar légiirányítási központ. Magyarország és Koszovó légiforgalmát is innen irányítják.  

  

 

M. A.  

Forrás és fotó: MTI/ Koszticsák Szilárd 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2021. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu