Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.07.13. - Saturday, Jenő napja van.

Belföldi hírek

Új kezdet az élelmiszeriparban - ipartörténeti jelentőségű beruházás

2017. October 30. 13:52
Új kezdet az élelmiszeriparban - ipartörténeti jelentőségű beruházás

Átadták a Kall Ingredients Kft. tiszapüspöki izocukorüzemét, melyen Orbán Viktor miniszterelnök ipartörténeti jelentőségűnek nevezte az üzemátadást, amely szerinte egy új kezdetet jelöl az élelmiszeriparban. Hozzátette, hogy az üzem tevékenysége 185 milliárd forinttal növeli a GDP-t.

A miniszterelnök szerint a vállalat beruházása mutatja az uniós cukorkvóta "kimúlását", hiszen a rendszerváltás idején még 12 cukorgyár volt, melyek túl élték a két világháborút, a nagy gazdasági világválságot és a szocialista tervgazdaságot, de az uniós csatlakozás és cukorkvótát már nem. Ennek tanulsága, hogy "erős nemzeti ipar nélkül mindig kiszolgáltatottak leszünk". Kijelentette, hogy ma Magyarországon "gyárakat építő gazdaságpolitika" működik, hiszen január 1. óta a mostanival együtt 29 üzemet adtak át, ami mutatja, "Magyarország végre kezdi összeszedni magát".

 

Átadták a Kall Ingredients Kft. tiszapüspöki izocukorüzemét

A Kall Ingredients Kft. tiszapüspöki izocukorüzeme Európa egyik legnagyobb termelőkapacitású gabonafeldolgozója lesz

 

Az üzemindító ünnepségen részt vett Varga Mihály nemzetgazdasági és Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter is, Boldog István, a térség országgyűlési képviselője szerint is ipartörténeti jelentőségű a mai nap, hiszen a tiszapüspöki üzem a rendszerváltás óta megvalósult legnagyobb, száz százalékban magyar tulajdonú élelmiszeripari beruházás. Az üzem 68 hektáron épült fel, évente 530 ezer tonna GMO-mentes magyar kukoricát dolgoz fel, ezzel Európa egyik legnagyobb termelőkapacitású gabonafeldolgozója lesz. Az üzemben csaknem 500 munkahely létesül, és további 750 embert foglalkoztatnak majd közvetetten, az igénybevett szolgáltatások által. A mintegy 45 milliárd forintból megvalósult üzem létrejöttét a kormány 9,2 milliárd forinttal támogatta. 

 

MTI/T.D.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu