Belföldi hírek

H I R D E T É S
2020.12.04. - péntek, Barbara, Borbála napja van.

Belföldi hírek

Tudatosabban vásárolunk egy felmérés szerint

2020. november 18. 10:49
Tudatosabban vásárolunk egy felmérés szerint

A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) és a Tárki közös kutatásából kiderült, hogy idén jobban odafigyeltünk, milyen minőségű terméket vásárolunk. A kétes forrásúakat a lakosság jelentős hányada utasította el.

Még van hova fejlődni azon a területen, hogy mezei vásárlóként felismerjük a ránk nézve káros összetevőket, de hamis termékeket már alig vásárolunk. 

 

A HENT kutatása szerint a vizsgált időszakban, 2019 és 2020 júliusa közt a korábbi évekhez képest kevesebb hamisított árut sikerült vásárolnunk, a lakosságnak csak 11%-ának sikerült ezekbe belefutnia. A legkelendőbbek a hamisított ruhák, a parfümök és az illegálisan vásárolható programok voltak. Mindezeket az alacsonyabb árfekvés miatt választották a fogyasztók.  

érdemes figyelni, mit veszünk le a polcokról

 

Remek előjel, hogy élelmiszereket (4%) és gyógyszereket (1%) alig vettek a magyarok – a felmérés rámutat, hogy alapvetően 80%-unk utasítja el a legalábbis kétes forrással rendelkező termékeket.  

 

Figyelemreméltó, hogy fenti tendenciákkal ellentétben a megkérdezettek 62%-a véli csak úgy, hogy a hamisított termékek károsak lehetnek számukra, a korábbi években ez az adat 70% körül mozgott.  

 

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) rendszeresen végez ellenőrzéseket az élelmiszerek frontján, ha hamisításon kapnak valakit, lefoglalják a néha akár több mázsa súlyt is elérő árut és megsemmisítik, ugyanez a helyzet ruhák vagy más termékek esetében is, ezeket a NAV munkatársai vonják ki a forgalomból, és megteszik a szükséges jogi lépéseket a hamisítókkal és szállítókkal szemben. 

 

Egy ilyen razziáról készült videót osztott meg a NAV facebook oldalán a nyáron, IDE kattintva nézhetik meg. 

 

 

M. A. 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2020. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu