Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.06.17. - Monday, Laura napja van.

Belföldi hírek

Tovább nőhet az itt tanuló külföldi hallgatók aránya

2016. November 01. 11:32
Tovább nőhet az itt tanuló külföldi hallgatók aránya

A kormány szándéka, hogy növekedjen a külföldi felsőoktatásban tanulmányokat, résztanulmányokat folytató magyar diákok száma és emelkedjen a magyar felsőoktatási intézményekben tanuló külföldi hallgatók aránya.

Palkovics László, oktatási államtitkár elmondta, hogy a jelenleg a diákok 10 százaléka tanul külfödön, ezt 20 százalékra vagy még annál is többre akarják emelni, emellett a külföldi hallgatók száma 2024-re 15 százalékra kell emelkedjen, most ez az arány 9 százalék. Rámutatott, hogy az elmúlt években a  nagyobb léptékű reformok megvalósultak, sebességváltás történt a felsőoktatásban. 

 

egyetem

A hallgatói létszám növekedésével a tanár-hallgató közvetlen viszony megszakadt, ám erre a kapcsolatra szüksége van a hallgatóknak, erre megoldást kell találni

 

A kihívások között említette a változások felgyorsulását. Két éve a migráció még nem volt tényező, mára a legfontosabb gazdasági és társadalmi kihívássá vált - említett egy példát. Kitért arra is, hogy a most felsőoktatásba járó hallgatók kétharmadának olyan munkája lesz néhány évtizeden belül, amit ma még nem is lehet meghatározni. További célkitűzés még, hogy a teljes állami támogatás 10 százalékát kell kutatásra fordítani 2019-re, ehhez jönnek még további alapok. 

 

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu