Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.07.23. - Tuesday, Lenke napja van.

Belföldi hírek

Tovább jöhetnek a kohéziós támogatások az EU-ból

2016. January 28. 12:32
Tovább jöhetnek a kohéziós támogatások az EU-ból

Csepreghy Nándor áttörésnek nevezte a visegrádi négyek hét eleji prágai találkozóján történteket. A miniszterelnökség parlamenti államtitkára úgy véli, sikerült meggyőzni az Európai Bizottságot, kohéziós politikájának folytatásáról.

Csepreghy szerint az EU felülvizsgálná a 2020 utáni kohéziós források további működtetését. A visegrádi négyek európai uniós ügyekért felelős minisztereinek találkozója kiegészült Bulgária, Románia, Horvátország és Szlovénia képviselőivel. Ezek az országok érdekelt abban, hogy a jelenlegi költségvetési ciklust követően, 2020 után is folytatódjon a közös kohéziós politika. Az Európai Bizottság képviseletében részt vett az egyeztetésen Corina Cretu, a kohéziós politikáért felelős uniós biztos is.Csepreghy Nándor, miniszterelnökség parlamenti államtitkára


Csepreghy szerint meggyőző érvként hangzott el, hogy közgazdasági számítások alapján 1 euró befektetett forrás a 2004 után csatlakozott országok bármelyikébe - 2-3 euró megrendelést is eredményez az uniós költségvetés nettó befizető országaiban, vagyis nyugaton. Példaként hozta fel, ha egy pályázaton nyertes magyar cég valamilyen szolgáltatást vesz igénybe, akkor annak 25-30 százaléka a nettó befizető országokból érkezik. Ha egy fejlesztés eredményeként egy vállalkozás Magyarországon gépet vásárol, akkor "több mint valószínű", hogy az a gép Németországból származik - fogalmazott. A számítások szerint három-öt éven belül az uniós költségvetéshez történő hozzájárulás többszöröse áramlik vissza a nettó befizető országokhoz - tette hozzá.


MTI / MCOnet

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu