Belföldi hírek

H I R D E T É S
2020.02.17. - hétfő, Donát napja van.

Belföldi hírek

Tovább erősödik Budapest pénzügyi központi szerepe

2019. szeptember 20. 08:00
Tovább erősödik Budapest pénzügyi központi szerepe

A Nemzetközi Beruházási Bank már hivatalosan is budapesti székhelyéről működik, amelynek köszönhetően a pénzintézet nemzetközileg is elismertebbé és versenyképesebbé vált – jelentette ki Varga Mihály a Nemzetközi Beruházási Bank és a Pénzügyminisztérium üzleti fórumán. 

A pénzügyminiszter hangsúlyozta: a központ Budapestre helyezése jelentős elismerés a magyar gazdaságpolitika számára, kedvező eredményeket hoz a részvényeseknek, így Magyarországnak is, továbbá új lehetőségeket kínál a magyar gazdaság szereplőinek. A tárcavezető felhívta a figyelmet, hogy jelenleg öt nagy nemzetközi fejlesztési bank székhelye található az Európai Unió területén, de egyik sem a közép-kelet-európai régióban, így az NBB Budapestre költözése Magyarország és a régió pénzügyi szerepét erősíti.

 

Tovább erősödik Budapest pénzügyi központi szerepe

 

A miniszter kitért arra is, hogy a budapesti központ megnyitásának hatására az S&P és a Fitch hitelminősítők egy fokozattal feljebb minősítették a beruházási bankot, valamint rekord alacsonynak számító áron tudott kötvényeket kibocsátani idén márciusban a Budapesti Értéktőzsdén. Mindezek eredményeként emelkedhet a pénzintézet profitja is, amellyel minden tulajdonos, így Magyarország is jól jár. Mint mondta: az a fejlődési út, amelyet a tagállamok és a bank vezetése közösen kijelölt, kedvező a résztvevő államok vállalatai számára, mert elősegíti a nemzetközi piacokra való kilépésüket, a beruházásokban, fejlesztésekben történő részvételüket.

 

Varga Mihály a kormány befektetőbarát intézkedéseiről szólva elmondta, a magyar gazdaságpolitika 2010 óta a foglalkoztatás és a bérek emelésével, az adók csökkentésével, célzott támogatásokkal, valamint a szakképzés és az üzleti környezet folyamatos fejlesztésével segíti a beruházásokat. Ennek köszönhetően Magyarország egyre népszerűbb befektetési célpont, a legutóbbi adatok szerint a beruházási ráta idén meghaladhatja a 27 százalékot. A tárcavezető emlékeztetett arra, hogy a magyar befektetés-ösztönzési rendszer eredményeit nemzetközi szinten is elismerik, egy témára szakosodott magazin hazánkat újra a világ 10 legjobb befektetési célországa közé sorolja.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2020. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu