Belföldi hírek

H I R D E T É S
2022.09.27. - kedd, Adalbert napja van.

Belföldi hírek

Többet és gyorsabban fejlesztenének a visegrádi országok

2021. július 12. 12:04
Többet és gyorsabban fejlesztenének a visegrádi országok

Minél gyorsabban hajtanák végre a fejlesztési projekteket a visegrádi országok. A V4-ek elsődleges célja a közös gyorsvasút megépítése.

A fejlesztési projektek folytatása, illetve azok felgyorsítása a visegrádi országok célja - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a visegrádi csoport csúcstalálkozóján.

 

A külügyminiszter a visegrádi országok között létrejövő gyorsvasút kiépítését létfontosságúnak nevezte, már csak azért is, mert Közép-Európa nem rendelkezik elegendő gyorsvasúttal. Szijjártó Péter kiemelte, hogy pontosan ezért döntött úgy Magyarország a visegrádi országokkal együttműködésben, hogy megvalósítja a Budapestet Varsóval összekötő gyorsvasúti beruházást, amely többek között Pozsonyon és Prágán is keresztül fog haladni. A magyar szakaszt érintő megvalósíthatósági tanulmány már el is készült, ezért szeptemberben a V4-ek közlekedési munkacsoportja újabb találkozót tart.

 

"A magyar megvalósíthatósági tanulmány egy 170 kilométeres magyarországi pályával számol, és a megtérülési mutatók egészen kimagaslóak. A magyar vonal Kelenföldről indul Törökbálintig, a mostani vasútfejlesztések nyomvonalán. Utána pedig a környezet kímélése érdekében a Vértest délről elkerülve jutna el Győrig, ahonnan az autópályához szinte odasimulva haladna egészen a magyar-osztrák-szlovák hármashatár területére. Annál is inkább, merthogy ott lenne egy csatlakozási lehetőség a nyugat-európai gyorsvasúti rendszerhez" - részletezte Szijjártó Péter.

 

A közös gyorsvasút megépítése a V4-ek fő célja

 

A sajtótájékoztatón elhangzottak szerint a magyar szakaszon 230 és 320 kilométer/óra közötti sebességgel közlekedhet a gyorsvonat, de ez a domborzati viszonyoktól is függhet. Ezzel a sebességgel a gyorsvonat Pozsonyba másfél óra alatt, Prágába három és fél óra alatt, míg Varsóba öt és fél óra alatt érhet el. Szijjártó Péter azt is elárulta, hogy a gyorsvasút a nyugat-európai vasúti rendszerhez is kapcsolódni fog, ezáltal Berlin, Frankfurt és Milánó fél napon belül elérhető lesz a magyar fővárosból.

 

"Környezetvédelmi szempontból is jelentős lenne ez a projekt, hiszen éves szinten mintegy 400 ezer tonna szén-dioxid-kibocsátást tudna meggátolni a közép-európai térségben. Emellett pedig a kalkulációk szerint az egész regionális gyorsvasút mintegy húszmillió utast tudna évente szállítani" - emelte ki a projekt előnyeit a külügyminiszter.

 

A projekt teljes kiépítése közel 10 évet venne igénybe.

 

Forrás: MTI
CS.SZ.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2022. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu