Belföldi hírek

H I R D E T É S
2019.08.18. - vasárnap, Ilona napja van.

Belföldi hírek

Tóásó Előd hazatért - A Külgazdasági és Külügyminisztérium útlevéllel nyújtott segítséget

2015. április 28. 10:34
Tóásó Előd hazatért - A Külgazdasági és Külügyminisztérium útlevéllel nyújtott segítséget

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter elmondása szerint a magyar diplomácia a magyar állampolgároknak mindig, minden bajba jutás esetén járó konzuli segítséget nyújtotta Tóásó Elődnek.

Mint ismeretes, hétfő délután Tóásó Előd végre Magyarországra érkezett, aki fegyveres felkelés vádja miatt hat évet töltött börtönben Bolíviában. A magyar állampolgársággal is rendelkező erdélyi magyar férfi a Budapesten tartott sajtótájékoztatóján elmondta:  világos, hogy egy belpolitikai küzdelem áldozatává vált, hiszen a fegyveres felkelés, amiért végül elítélték, politikai jellegű bűncselekmény. Emellett köszönetet mondott a Baptista Szeretetszolgálatnak, illetve a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak azért, hogy segítették a hazatérését.

 

 

Tóásó Előd hazatérésekor mindenkinek köszönetet mondott

 
Mivel a bolíviai hatóságok börtönbüntetésének letöltése után sem adták vissza az útlevelét, az új úti okmányhoz a külügyi tárca segítette hozzá Tóásó Elődöt. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megjegyezte: tény, hogy a jogszabályok szerint ítélet nélkül nem tarthatták volna fogva ilyen hosszú ideig Bolíviában Tóásó Elődöt, és Magyarország több diplomáciai erőfeszítést tett ebben a kérdésben, több nemzetközi szervezetnél felvetette az ügyet.A Baptista Szeretetszolgálat vasárnap tájékoztatta az MTI-t, hogy Tóásó Elődöt és a horvát Mario Tadicot kimenekítették Bolíviából.A Külgazdasági és Külügyminisztérium technikai segítségével közép-európai idő szerint péntek délután a 4650 méter magasságban lévő Chungara közúti határátkelőhelyen hajtották végre a menekítő akciót.

 

 

Az Echo Tv Napi aktuális című műsorában Szenczy Sándor, a Baptista Szeretetszolgálat elnöke beszélt a részletekről


Tóásó Előd és társainak ügye 2009 áprilisában robbant ki Bolíviában, miután kommandósok a Santa Cruz-i Las Américas szállodában rajtaütöttek egy feltételezett terroristasejten, amely állítólag Evo Morales elnök meggyilkolására készült, és az ország erőszakos kettészakítását készítette elő. Az akcióban életét vesztette a bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardo, az erdélyi magyar Magyarosi Árpád és az ír Michael Dwyer. A hatóságok őrizetbe vették a két túlélőt, Tóásó Elődöt és Mario Tadicot, mindkettőjüket az ügy további 37 vádlottjának nagy részével együtt vizsgálati fogságban tartották.


MTI/MCOnet

MTI Fotó: Marjai János

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2019. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu