Belföldi hírek

H I R D E T É S
2021.05.07. - péntek, Gizella napja van.

Belföldi hírek

"Tisztítsuk meg az országot!” - nagy érdeklődés övezi a programot

2021. február 08. 09:55

Az illegális hulladéklerakók felszámolását célzó Tisztítsuk meg az országot! program országszerte nagy népszerűségnek örvend az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleménye szerint. 370 pályázat érkezett hozzájuk január 31-ig. A járványhelyzet miatt az ITM meghosszabbította a projekt első ütemét, így áprilisig lesz lehetőség a programok lezárására.  

A Tisztítsuk meg az országot! lényege, hogy az illegális hulladéklerakókat országosan felszámolják 2020-2022 közt. Az állam első körben 13 milliárd forintot oszt szét pályázaton belül, eddig összesen 5,5 milliárd forintnyi támogatást igényeltek önkormányzatok, civil szervezetek. 2021 februárjáig már tízezer tonnánál is több szemetet szedtek össze, ez a szám pedig folyamatosan nőni fog. Annak érdekében, hogy az illegális szemetelők ne térjenek vissza, kamerák és figyelmeztető táblák telepítését is finanszírozza a program.  

 

Szemét elszállítása

 

Nagy az érdeklődés a pályázat iránt, az Innovációs és Technológiai Minisztérium kiírására 370 pályázati anyag érkezett be. Gazdálkodó szervezetek jelentkezhettek a kezelésükben álló területek megtisztítására, egyházi jogi személyek és civil szervezetek is részesülhettek a támogatásból. Négy ütemben zajlik majd a projekt. Az első pályázatai már beérkeztek január végéig, a 13 milliárd forint támogatásból erdők, folyók, vasúti és közúti létesítmények tisztulhatnak meg.  

 

Kitétel, hogy a támogatottaknak utánkövetési kötelezettségük is van. A megtisztított területet figyelni kell, hogy a jövőben ne kerüljön oda ismételten szemét.  

 

A projekt a kormány Klíma- és Természetvédelmi Akciótervéhez illeszkedik, amely többek közt a hulladékképződés csökkentését, az illegális hulladéklerakás megelőzését célozza lehetőleg úgy, hogy a hulladékból értéket teremtsenek a körforgásos gazdaság révén.  

 

M. A. 

Forrás: mti

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2021. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu