Belföldi hírek

H I R D E T É S
2021.06.15. - kedd, Jolán napja van.

Belföldi hírek

Teljesen karbonsemlegessé válik az MNB

2021. április 04. 10:00
Teljesen karbonsemlegessé válik az MNB

A Magyar Nemzeti Bank folytatja fenntarthatósági lépéseinek sorát, most a WWF nevű környezetvédelmi szervezettel karöltve teszi tevékenységét tökéletesen karbonsemlegessé. 2021-ben olyan környezetvédelmi beruházásban vesz részt, amely az egész világon egyedülálló a jegybankok közt.  

Szén-dioxid-terhelésének kiváltása céljából a Magyar Nemzeti Bank huszonhét hektáron telepít erdőt. Mindebben a WWF szervezet segíti, ők javasolták, hogy a Körös-Maros Nemzeti Parkban található Geszt község közelében növeljék a zöldfelület nagyságát. Az erdőtelepítés több oxigénhez juttatja az élőlényeket, nemcsak a levegő, hanem a talaj minősége is javul ezzel, valamint a helyi állatvilág is komfortosabban élhet majd, a nagyvadak kevésbé húzódnak be a településekre, ami az emberek számára is megfelelőbb. 

 

Erdősít az MNB

 

Az erdőtelepítés világviszonylatban egyedülálló a jegybankok közt, az MNB elsőként kötelezi el magát a hosszútávú karbonsemlegesség mellett. Az MNB-től nem idegen a fenntarthatósági törekvés gondolata. 2019-ben már részt vettek Pápateszér mellett egy égeres élőhely helyreállítási programban, emellett folyamatosan törekszik ügyfelei szemléletformálására is.  

 

A Zöld Programjának célja, hogy a pénzügyi szektor is felelősséget vállaljon a környezeti terhelések csökkentésében. A környezetileg is fenntartható gazdasági növekedés a cél, ezért olyan vállalkozásokat finanszíroznak, amelyek beruházásaik során zöld megoldásokat alkalmaznak.  A jegybank tőkekövetelmény-kedvezményt nyújt a zöld háztartási lakáshitelekre, megújuló energia projekteket támogat, emellett ösztönzi a zöld kötvénykibocsátásokat.

 

A vállalásai összességével az MNB-nek sikerülhet, hogy 2025-re 80 százalékkal csökkentse a karbonlábnyomát.  

   

 

M. A. 

Forrás: mti

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2021. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu