Belföldi hírek

H I R D E T É S
2021.04.11. - vasárnap, Zsolt, Leó napja van.

Belföldi hírek

Technológiai váltást is támogatnak a zöldülő cégeknél

2020. december 22. 09:42
Technológiai váltást is támogatnak a zöldülő cégeknél

Támogatást kapnak az államtól azok a cégek, amelyek csökkentik az egyszer használatos műanyag termékek forgalmazását, gyártását. Összesen tízmilliárd forint jár így a gazdaság zöldítéséért.

A támogatás egy hétmilliárd és egy hárommilliárd forintos kiírásból áll az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlése szerint. A vállalásban résztvevő cégek az új, környezetbarátabb csomagolóanyagok vagy lebomló termékek gyártásához kapnak anyagi segítséget. Gyártósoraikat bővíthetik, gépeket vásárolhatnak, robottechnológiára válthatnak, levezényelhetik a teljes technológiai váltásukat. Mikro-, kis- és középvállalkozások is pályázhatnak. Egyenként 20 millió és 400 millió forint közti támogatás igényelhető, amely feltételesen visszatérítendő a beruházás sikerességétől függően.  

 

Cserélhetik a műanyag csomagolásokat

 

Egy önállóan támogatható tevékenység mellett az elnyert forrás felhasználható például technológiai fejlesztést eredményező gyártási licenc, know-how beszerzésre, infrastrukturális és ingatlan beruházásra, információs technológia-fejlesztésre is – emelte ki a minisztérium közleményében. A támogatás előminősítéshez kötött, erről bővebb információt találhatnak ide kattintva. Ezt követően 2021. február 15-től nyújtható be a pályázati anyag. 

 

Az állam Klíma- és természetvédelmi akcióterve szerint Magyarország 2030-ra karbonsemleges ország lesz, emellett a műanyaghulladék visszaszorítását is megcélozta. Ennek egyik alappillére a körforgásos gazdaságra való átállás, vagyis hogy a forgalomba került műanyag újrahasznosítás után ismét bekerüljön a rendszerbe, mint használható eszköz. Ennek előrelendítése az egyik célja a támogatásnak.  

 

 

M. A. 

Forrás: mti

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2021. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu