Belföldi hírek

H I R D E T É S
2020.07.07. - kedd, Appolónia napja van.

Belföldi hírek

Tarthatatlan helyzetben a kórházak

2009. szeptember 02. 23:18
Tarthatatlan helyzetben a kórházak
Stabil finanszírozási rendszer szükséges a kórházak esetében - jelentette ki Mikola István a júniusi OEP-finanszírozás kapcsán.
A tegnapi napon megérkeztek a kórházakhoz, rendelőkhöz, szakellátó intézetekhez az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) kifizetései. A 150 ezer forintot érő fekvőbeteg-teljesítmény egységre már nem 150 ezer forint jut - a 30 százalékos kritikus finanszírozási részben -, hanem 43 ezer forint. Még kritikusabb a helyzet a járóbeteg-szakellátásban - tájékoztatott Mikola István. A politikus felhívta a figyelmet arra, hogy minél nagyobb a terhelés a kórházakon, minél több beteget látnak el, annál kevesebb pénzt kapnak.

A képviselő beszámolt arról is, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház főigazgatója számítása szerint ha nem változik a finanszírozási folyamat, akkor havonta 200 millió forint hiány képződik az intézményben.

mikola_sajtaj_430_721_20090902231238_940.jpg

Mikola István: Tarthatatlan helyzetben a kórházak

Nincs tovább. A kormányzatnak el kell magát szánnia válságkezelő rendszer életbe léptetésére - szögezte le Mikola István. Meg kell határozni az ellátás biztonsága és a rendszer működőképességének a fenntarthatósága érdekében szükséges intézeteket, és ezeket stabil finanszírozási módszerrel kell működtetni. Ez bázis-finanszírozást jelent - fejtette ki a politikus, leszögezve: elérkezett az a pillanat, amikor fel kell adni a teljesítményelvű elszámolást, abba kell hagyni az ezzel a technikával történő trükközéseket, biztosítani kell az intézményeknek legalább egy évre a kiszámíthatóságot.

A fideszes szakpolitikus hangsúlyozta: a helyzetet tovább nehezíti és drámaivá teszi a 2010-es költségvetés körüli kiszivárogtatás is. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az önkormányzatoktól tervezett 120 milliárdos forráselvonás mélyen érinti az egészségügyet és az oktatást. Nem nagyon lesz olyan önkormányzat, amely támogatni tudja kórházát fejlesztésben, felújításban - jegyezte meg. A kórházak, az egészségügy számára ma a legfontosabb a kiszámíthatóság - tette hozzá.

Mikola István kitért arra is, hogy a H1N1 vakcinák árának a nyolcvan százalékát már ráterhelték a 2010. évi egészségügyi költségvetésre.

A képviselő beszélt arról is, hogy a Fidesz nem ért egyet azzal a sajtóban megjelent új koncepcióval, amely szerint a fővárosi önkormányzat fenntartásában működő tizenkét intézményt összevonnák.

(Forrás: fidesz.hu - inforadio.hu)

Belföldi hírek - www.belfoldihirek.com

-ba-
Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2020. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu