Belföldi hírek

H I R D E T É S
2022.11.29. - kedd, Taksony napja van.

Belföldi hírek

Társadalmi egyeztetésre bocsátották a járások tervét

2012. január 11. 04:11
Társadalmi egyeztetésre bocsátották a járások tervét
Országosan 168 járás, Budapesten pedig 7 úgynevezett körzet létrehozását tervezi a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM), amely társadalmi egyeztetésre bocsátotta a  járási rendszer kialakításáról szóló elképzeléseit.

Szabó Erika államtitkár


A KIM közlése szerint a járások és járási (körzeti) kormányhivatalok a fővárosi és megyei kormányhivatalok szervezeti egységeiként kezdhetik meg működésüket 2013. január 1-jével.

A KIM javaslata szerint Budapesten lenne egy, az I., a II. és a III. kerületet magába foglaló Észak-budai, egy Dél-budai (XI., XII., XXII. kerület), egy Nyugat-pesti (V., XIII., IV. kerület), egy Belső-pesti (VI., VII., VIII., IX. kerület), egy Észak-pesti (XIV., XV., XVI. kerület), egy Kelet-pesti (X., XVII., XVIII. kerület) és egy, a XIX., a XX., a XXI. és a XXIII. kerületet tömörítő Dél-pesti körzet. Baranya megye településeit 9, Bács-Kiskunét 11, Békés megyéét 9, Borsod-Abaúj-Zemplénét 15, Csongrádét 7, Fejér megyéét 9, Győr-Moson-Sopronét 7, Hajdú-Biharét 10, Hevesét 7, Jász-Nagykun-Szolnok megyéét 9, Komárom-Esztergomét 6, Nógrádét 6, Pest megyéét 15, Somogyét 8, Szabolcs-Szatmár-Beregét 12, Tolna megyéét 6, Vasét 7, Veszprém megyéét 9 járás foglalná magába, Zala megyében pedig 6 járást alakítanának ki.

Szabó Erika területi közigazgatásért és választásokért felelős államtitkár a 180 percben elmondta, a járások visszahozásának legfőbb indoka, hogy minél gyorsabban lehessen kiszolgálni a hivatalos ügyeiket intéző állampolgárokat. A  járási hivatal átveszi az elmúlt húsz évben az állam által a maga számára kényelmesen az önkormányzatokra, illetve a jegyzőre terhelt államigazgatási hatásköröket. Ezek közé tartozik többek között az anyakönyvi-, és útlevéllel kapcsolatos ügyek intézése vagy az építésügyi igazgatás. Az önkormányzati helyi ügyeket azonban továbbra is polgármesteri hivatal intézi.

Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM

Országosan 168 járás, Budapesten pedig 7 úgynevezett körzet létrehozását tervezi a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium


A terveket január 20-ig lehet véleményezni, a törvényjavaslat várhatóan 2012 februárjában kerül az Országgyűlés elé, a járási székhelyeket és illetékességi területet meghatározó kormányrendeletet pedig várhatóan június végén fogadja el a kormány.MTI/MCOnet

-kt-

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2022. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu