Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.05.19. - Sunday, Ivó, Milán napja van.

Belföldi hírek

Tállai András: megakadályozzuk az önkormányzati adósság újratermelődését

2012. December 14. 09:36
Tállai András: megakadályozzuk az önkormányzati adósság újratermelődését

A Belügyminisztérium (BM)  önkormányzati államtitkára, Tállai András a Kossuth Rádióban elmondta: Ez egy történelmi jelentőségű adósságrendezés.

Tállai AndrásAz önkormányzatok adósságát azokon a településeken, ahol legfeljebb ötezren élnek, még idén teljes egészében átvállalja az állam, ami 100 milliárdos összeget igényel. A népesebb helyek pedig mintegy 500 milliárdos tehertől szabadulnak meg. A teljes önkormányzati szektor 1100-1200 milliárdos adósságából így összesen 600 milliárdot vesz át az állam.

A Belügyminisztérium munkatársai közben járják az országot, több megyében tartanak konzultációt az érintett településeknek, hogy felkészítsék a polgármestereket, önkormányzatokat. „Hiszen nagyon nagy a tét, mert ha nem tudják határidőre teljesíteni az adatszolgáltatást, akkor akár ki is maradhatnak a konszolidációból” – tette hozzá Tállai András.

A hitelek újratermelődésének elkerülése kapcsán Tállai András elmondta, az önkormányzati rendszer teljes átalakulásban van, új feladatai lesznek az államnak és a településeknek. Utóbbiak kevesebb kötelezettségnek kell, hogy megfeleljenek, így kisebb lesz a költségvetésük, és sokkal nehezebben tudnak majd kölcsönöket felvenni, hiszen ahhoz kormányzati engedély kell.


Forrás: hirado.hu

-tk-
Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu