Belföldi hírek

H I R D E T É S
2018.01.20. - szombat, Sebestyén napja van.

Belföldi hírek

Szijjártó: támogatjuk a törökök EU-csatlakozását

2015. október 21. 15:22
Szijjártó: támogatjuk a törökök EU-csatlakozását

A Törökországgal való együttműködés kulcsfontosságú az Európát sújtó menekültválság kezelésében - közölte Szijjártó Péter Ankarában folytatott tárgyalásai után, ahol Ahmet Davutoglu török kormányfővel és Feridun Hadi Sinirlioglu török külügyminiszterrel a migránsválságról értekezett.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter emlékeztetett: ha Ankara nem látná el a menekültek millióit, az kezelhetetlen migrációs nyomást jelentene Európára. Magyarország ezért szorgalmazza, hogy az EU minél előbb állapodjon meg Törökországgal egy akciótervről, amelyben rögzítenék: Ankara milyen támogatást és együttműködést vár a több millió menekült ellátásáért cserébe - mondta a külügyminiszter.


Szijjártó Péter, Ahmet Davutoglu


Ahmet Davutoglu török miniszterelnök fogadja hivatalában Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert Ankarában 2015. október 20-án. Fotó: KKM/Kovács Márton


Szijjártó Péter elmondta: a gyors megállapodás érdekébe Magyarország támogatja, hogy még az idén minél több fejezetet megnyissanak Törökország EU-csatlakozási tárgyalásain, sőt a magyar kormány a török vízumliberalizáció felgyorsításához is technikai segítséget is nyújt Ankarának. Támogatjuk továbbá, hogy az Európai Unió vegye át a törökországi menekülttáborok finanszírozását, illetve finanszírozza az új táborok építését - tette hozzá a külügyminiszter, aki gazdasági témájú megbeszéléseket is folytatott Ankarában. Tárgyalt Ali Laboyun energiaügyi és Kutbettin Arzu mezőgazdasági miniszterrel is. A tárcavezető emlékeztetett a Törökországhoz kötődő bíztató gazdasági-kereskedelmi kapcsolatainkra: kereskedelmi forgalmunk tavalyi rekordja után a magyar export az idei év első hét hónapjában tovább növekedett.

MTI/MCOnet

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2018. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu