Belföldi hírek

H I R D E T É S
2020.12.01. - kedd, Elza napja van.

Belföldi hírek

Szijjártó Péter ötoldalú miniszteri találkozót szervezett az energiaellátás jövője kapcsán

2015. április 07. 13:55
Szijjártó Péter ötoldalú miniszteri találkozót szervezett az energiaellátás jövője kapcsán

Szijjártó Péter Külgazdasági és Külügyminiszter kezdeményezésére a görög, a macedón és a szerb külügyminiszter, valamint a török EU-ügyi miniszter részvételével ötoldalú miniszteri találkozóra került sor Budapesten 2015. április 7-én.

 

Szijjártó Péter Külgazdasági és Külügyminiszter az ötoldalú miniszteri találkozón

 

 Szijjártó Péter Külgazdasági és Külügyminiszter az ötoldalú miniszteri találkozón

 

Szijjártó Péter Külgazdasági és Külügyminiszter kezdeményezésére a görög, a macedón és a szerb külügyminiszter, valamint a török EU-ügyi miniszter részvételével ötoldalú miniszteri találkozóra került sor Budapesten

 

 

A miniszterek kifejthették álláspontjukat a közép- és délkelet-európai térség energiaellátásának jövője témájában.  A találkozó célja, hogy a felek kifejezzék közös szándékukat egy új, Közép- és Délkelet-Európát ellátó földgázvezeték megvalósításának lehetőségéről. Az eseményre az Európai Bizottság is meghívást kapott megfigyelőként.

 

Orbán Viktor miniszterelnök, Szijjártó Péter Külgazdasági és Külügyminiszter, ötoldalú miniszteri találkozó

 

Orbán Viktor miniszterelnök fogadta Szerbia, Görögország, Macedónia külügyminiszterét és Törökország európaügyi miniszterét (Fotó: Botár Gergely)

 

 

Ivica Dacic szerb miniszter beszéde

 A miniszterek mostani találkozója épített a három héttel korábban európai és tengerentúli vezetők részvételével Budapesten a Külgazdasági- és Külügyminisztérium által „Energy Security of Central and South-Eastern Europe” címmel megrendezett szakmai konferencia eredményeire is. Orbán Viktor miniszterelnök is fogadta az ötoldalú miniszteri találkozó résztvevőit: kedd délelőtt országházi dolgozószobájában fogadta Szerbia, Görögország, Macedónia külügyminiszterét és Törökország európaügyi miniszterét.

 

Nikola Poposki macedón beszéde

 

Plenáris tanácskozásukat követően a miniszterek közös sajtótájékoztatót tartottak, amelyen Szijjártó Péter Külgazdasági és Külügyminiszter kifejtette: a találkozó létrejötte is mutatja a téma fontosságát, amiről Budapesten egyeztettek. A közép- és délkelet-európai térség energiaellátásának ügyét az egyik "legforróbb" témának nevezte, amely egyrészt biztonsági kérdés, másrészt versenyképességi kérdés, harmadrészt pedig stabilitási kérdés.

 

 

Nikos Kotzias görög miniszter beszéde

 

 


Ahhoz, hogy a térségünkben energiabiztonságról tudjunk beszélni, ahhoz komoly infrastrukturális fejlesztésekre van szükség - a felek ebben egyetértettek.  A miniszterek megállapodtak továbbá abban, hogy a találkozóikat rendszeressé teszik, valamint létrehoznak egy szakértői munkabizottságot, amelynek többek között az lesz a feladata, hogy az említett infrastrukturális fejlesztéseket előkészítse.

 

 

Volkan Bozkir török miniszter beszéde

 

 

Nikola Poposzki macedón külügyminiszter elmondta: a régiónak több energiára van szüksége, versenyképesebb módon kell az energiaellátást biztosítani, és ebben fontos az EU segítsége is.  Nikosz Kociasz görög külügyminiszter az alternatív energiaellátási útvonalak és finanszírozási módok jelentőségét hangsúlyozta.  Volkan Bozkir török EU-ügyi miniszter kifejtette: az energiaellátás Törökország számára is az egyik legfontosabb kérdés. Ivica Dacic szerb miniszter szerint párbeszédet kell folytatni Oroszországgal és az Európai Bizottsággal is az ügyben.

 

MCOnet

 

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2020. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu