Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.07.13. - Saturday, Jenő napja van.

Belföldi hírek

Szijjártó Péter nyitotta meg a magyar-orosz mezőgazdasági üzleti fórumot Budapesten

2013. September 18. 10:53
Szijjártó Péter nyitotta meg a magyar-orosz mezőgazdasági üzleti fórumot Budapesten
A magyar-orosz gazdasági kapcsolatokért felelős kormánybiztos megnyitó beszédében ismertette: a magyar-orosz külkereskedelmi forgalom tavaly meghaladta a 11,5 milliárd dollárt, amiből az import mintegy 8,3 milliárd dollárt, az export 3,3 milliárd dollárt tett ki.

Az Oroszországi Föderáció díszvendégként vesz részt a 76. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon 2013. szeptember 18. és 22. között Budapesten. Az OMÉK-ot megelőzően, szeptember 17-én került sor a Magyar–Orosz Kormányközi Gazdasági Együttműködési Bizottság 7. ülésére, amelynek társelnökei Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági ügyekért felelős államtitkár, valamint Nyikolaj Fjodorov orosz mezőgazdasági miniszter. A Gazdasági Együttműködési Bizottság margóján egy magyar–orosz üzleti fórumot rendeztek a Vidékfejlesztési Minisztériumban.Szijjártó Péter: Oroszország kitüntetett jelentőségű a keleti nyitás stratégiájában

Szijjártó Péter többek között hangsúlyozta, hogy a keleti nyitás stratégiájában Oroszország kitüntetett fontosságú, hiszen az Európai Unión kívüli országok sorában az első számú, az uniós országokat is számba véve pedig a harmadik legfontosabb kereskedelmi partnere hazánknak. Közölte, hogy az elmúlt három évben Magyarország megháromszorozta húskivitelét Oroszországba, ahová jelenleg 140 ezer tonna húst exportálunk évente. Elhangzott: a GMO-mentes élelmiszerek előállítása és exportja a magyar-orosz külgazdasági kapcsolatok kiemelt területe lehet.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök

 

Orbán Viktor kormányfő Nyikolaj Fjodorov orosz mezőgazdasági miniszterel tárgyalt az Országházban (Fotó:Botár Gergely)Az élelmiszeripar és a mezőgazdaság a magyar export kitörési pontja – hangsúlyozta orosz partnereivel folytatott tárgyalásairól szólva a külügyi és külgazdasági államtitkár az M1 ma reggeli műsorában. Az export növelését szolgáló kormányzati együttműködésről tárgyalt az orosz agrárminiszterrel Orbán Viktor miniszterelnök is az Országházban szerdán. A kormányfő és Nyikolaj Fjodorov orosz mezőgazdasági miniszter további kormányzati együttműködésről állapodott meg az Oroszországba irányuló magyar mezőgazdasági és élelmiszeripari export növelése érdekében.


MTI/MCOnet
Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu