Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.07.13. - Saturday, Jenő napja van.

Belföldi hírek

Szijjártó Péter: Kína egyik legfőbb európai partnere szeretnénk lenni

2012. November 21. 09:54
Szijjártó Péter: Kína egyik legfőbb európai partnere szeretnénk lenni
Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára, a kínai kapcsolatokért felelős kormánybiztos helyettes a keleti nyitás stratégiájával kapcsolatban nyilatkozott a Magyar Hírlapnak.


Véleménye szerint kulcskérdés a kínai kapcsolatok szorosabbra fűzése. Elmondta,  a kínai elit generációváltása zajlik ezekben a pillanatokban, s ennek befejezése után tovább tudják dinamizálni a magyar-kínai kapcsolatokat.

"Pénzügyi-stratégiai megállapodást kell tető alá hoznunk, amely kiegészíti a gazdasági-operatív együttműködést.  Ugyanakkor látni kell, hogy a Kínával való együttműködés lehetőségéért nagy európai országok versenyeznek egymással és az Egyesült Államokkal "- olvasható az interjúban.


Szijjártó Péter

Szijjártó Péter: Kína egyik legfőbb európai partnere szeretnénk lenni

 Szijjártó Péter szerint keresik azokat a projekteket, amelyek a kínaiak által létrehozott alapokból finanszírozhatóak. Nemcsak nemzeti, hanem regionális hatású tervekről is szó van - fűzte hozzá.

Az elmúlt időszakban több együttműködési, partnerségi, egyetértési szándéknyilatkozat köttetett meg Magyarország és Kína között, tehát elindult egy folyamat, amire sajnos elmondása szerint az előző kormányok nem fektettek nagy hangsúlyt.

Szijjártó Péter 2012. júniusa óta vezeti a Miniszterelnökség nemzetközi kapcsolataiért felelős államtitkárságát, júliusban  a keleti nyitás politikájáért is felelős lett, nemrég pedig kínai kapcsolatokért felelős kormánybiztos-helyettesi posztot kapott.


MTI/MCOnet

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu