Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.07.19. - Friday, Emília napja van.

Belföldi hírek

Szijjártó Péter beszédet mondott a külpiaci lehetőségekről szóló budapesti konferencián

2014. September 30. 19:47
Szijjártó Péter beszédet mondott a külpiaci lehetőségekről szóló budapesti konferencián

A Világgazdaság napilap konferenciájának tematikája: „Exportexpanzió: hová, hogyan, kivel?” volt. Az eseményen beszédet mondott Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter, Kerekes György, a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. vezérigazgatója, valamint Nátrán Roland, az Eximbank vezérigazgatója is.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kiemelte: a magyar külpolitika új feladataként a hagyományosan elvégzendő diplomáciai teendők mellett a diplomácia eszközeivel is segíteni kell azt, hogy Magyarország külgazdasági érdekeit minél jobban érvényesíteni tudjuk. Hozzátette: a kormány célja az, hogy Magyarország az export GDP-hez mért arányát tekintve az első legyen az Európai Unió (EU) tagállamai között, most Szlovákia után a második.

 

 

Szijjártó Péter:  A tartós növekedés legfőbb összetevője az export 

 


Folyamatosan növelni kell az exportot az európai és észak-amerikai országokba, de emellett kelet felé is nyitni kell - emelte ki a miniszter. Elmondása szerint a külpiaci sikerek elérését támogatja a stratégiai megállapodások rendszere, a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) befektetési ügynökséggé alakítása, az Eximbank hitelezési politikája, valamint a kereskedőházak rendszere. Megemlítette: a HIPA élén változás lesz, Berényi János elnök helyére, aki külgazdasági diplomáciai szolgálatra megy, Ésik Norbert kerül a Nokia egyik cégétől.

 

MTI/MCOnet

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu