Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.07.16. - Tuesday, Valter napja van.

Belföldi hírek

Szijjártó: nagyon gyorsan meg kell állapodni a válságövezet országaival

2015. October 13. 09:53
Szijjártó: nagyon gyorsan meg kell állapodni a válságövezet országaival

Szijjártó Péter az uniós külügyminiszterek luxembourgi tanácskozását követően továbbra is súlyosnak látja a migrációs helyzetet, és úgy véli, az Európai Unió még mindig alábecsüli annak veszélyét.


A magyar miniszter szerint, ha az unió elveszíti hitelességét a  menekültkibocsátó országok előtt, akkor milliók jelenhetnek meg határainál. "Ha az Európai Unió nem tudja visszaszerezni az ellenőrzést a határai fölött, valamint nem tud megállapodni Törökországgal, Libanonnal, Jordániával és Irakkal arról, hogy miként járulunk hozzá a menekültek ellátásához ezekben az országokban, akkor milliós nagyságrendű bevándorló fog érkezni" - érvelt Szijjártó Péter, majd hozzátette: még semmilyen jelentős sikert nem sikerült elérni a kiváltó okok kezelésében, sem a Közel-Kelet stabilizálása, sem az Iszlám Állam leverése terén.


Európai Unió, Szijjártó Péter


Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter az uniós külügyminiszterek luxembourgi tanácskozásán


Szijjártó Péter a határőrizet kérdésére is kitért: ha Magyarország déli határán sikeres lesz a visegrádi határőrizeti együttműködés, akkor "senki, de senki nem érvelhet hitelesen" az ellen, hogy az EU 28 tagállama közösen védje meg Görögország külső határát.
Szijjártó Péter utalt arra is, hogy sok kritika érte a magyar kormányt plakátkampánya miatt, ugyanakkor a luxemburgi külügyminiszter is arról számolt be, hogy a migránsok nem működnek együtt a hatóságokkal, elutasítják a regisztrációt, vagyis az első adandó alkalommal megsértik, és nem tartják tiszteletben az európai törvényt. "Ha Európába jönnek, tiszteletben kell tartaniuk az európai törvényeket" - fogalmazta újra a miniszter a plakátok üzenetét.


MTI/MCOnet

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu