Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.06.20. - Thursday, Rafael napja van.

Belföldi hírek

Szijjártó: kiépült a macedón-bolgár védvonal

2016. January 21. 19:02
Szijjártó: kiépült a macedón-bolgár védvonal

Miután Macedónia a napokban teljesen lezárta határait, gyakorlatilag létrejött a macedón-bolgár védelmi vonal - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek. A politikus csütörtökön Szófiában tárgyalt a bolgár vezetőkkel. Emlékeztetett: Bulgária már korábban jelentős hosszban épített, illetve épít folyamatosan kerítést déli határán.

Egyetértettünk abban, hogy a bevándorlás az Európai Unió történetének legnagyobb kihívása és abban, hogy ezt a kihívást csak úgy lehet kezelni, ha megvédjük Európa külső határait - mondta. Szijjártó Péter Bojko Boriszov bolgár miniszterelnökkel és Daniel Mitov külügyminiszterrel tárgyalt ebben a kérdésben. Szijjártó figyelmeztetett: bevándorlási hullám egyre csak erősödni fog. Ez világosan látszik, hiszen egyik válságrégióban sem történtek lépések a megoldás irányába, a déli-délkeleti szomszédságunkban zajló  valamennyi válság súlyosbodik, és ez egyelőre csak növelni fogja a bevándorlási nyomást Európán. "Jelenleg védtelenek vagyunk délről, mert Görögország nem hajlandó részt vállalni a schengeni kötelezettségek teljesítéséből. Ezért minden eddiginél közelebb kerültünk ahhoz, hogy Európának egy macedón-bolgár védvonal jelentse a védelmet dél felől" - mondta.Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tárgyal Bojko Boriszov bolgár miniszterelnökkel Szófiában 2016. január 21-én. MTI Fotó: Dimitar Kyosemarliev


A bevándorlók jelenlegi útvonalát figyelve a bevándorlási hullám megállításában jelenleg Bulgáriának és Macedóniának jut szerep. Amellett, hogy Bulgáriát fel kell venni a schengeni övezetbe, Macedóniával egy olyan megállapodást kell kötnie az Európai Uniónak, amelynek keretében utóbbi alapvetően pénzügyi és technikai támogatást biztosít az országnak a határvédelemre. Néhány ország már most is ad támogatást Macedóniának, köztük Magyarország, amely mintegy 30 rendőrt vezényelt oda - emlékeztetett a külügyminiszter.


MTI / MCOnet

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu