Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.06.25. - Tuesday, Vilmos napja van.

Belföldi hírek

Szijjártó: ha az EU a visegrádi példát követné, úrrá lehetne a bevándorlási válságon

2016. February 19. 11:06
Szijjártó: ha az EU a visegrádi példát követné, úrrá lehetne a bevándorlási válságon

A visegrádi együttműködés most fontosabb, mint valaha, hiszen Európa súlyos problémákkal küzd, kihívásokkal néz szembe - szögezte le Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Prágában a visegrádi országok külügyi tárcavezetőinek tanácskozása után.

A magyar miniszter kiemelte, hogy évek óta zajlik a vita az euróövezet jövőjéről, a bevándorlási válság miatt pedig a schengeni övezet jövője megkérdőjeleződött. Úgy véli, a visegrádiak fontos tényezői az európai, sőt a világpolitikának, mert jól kezelik a migrációs válságot. Hozzátette: a V4-es összefogásának rendkívüli szerepe lesz az EU jövője szempontjából is, a V4-eket ért kritikákat pedig inkább elismerésnek és bátorításnak veszik. "Ha nem lennénk fontosak, ha nem számítana, amit csinálunk, akkor nem foglalkoznának velünk, nem kritizálnának minket" - mondta a külgazdasági és külügyminiszter, aki szerint a visegrádi együttműködés még soha nem volt olyan erős és jelentős, mint éppen most. Leszögezte: a visegrádi csoport országai külön-külön nem érhették volna el a közösen ezeket az eredményeket.Szijjártó Péter magyar, Witold Waszczykowski lengyel, Lubomír Zaorálek cseh, valamint Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter szűk körű megbeszélése Prágában 2016. február 18-án. Fotó: KKM/Burger Zsolt


Szijjártó kiemelte a csoport tagállamainak egymás iránti szolidaritását: azzal hogy korábban a támadások kereszttüzébe került Magyarország, most Lengyelország mellett állnak ki, képesek politikájuk megvédésére.


MTI / MCOnet

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu