Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.04.19. - Friday, Emma napja van.

Belföldi hírek

Szijjártó: fontos az EU egységének fenntartása

2016. July 07. 12:58
Szijjártó: fontos az EU egységének fenntartása

Mind Magyarországnak, mind pedig Norvégiának nagyon fontos az EU egységének fenntartása - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter , miután norvég kollégájával egyeztetett.

Magyarországnak azért lényeges ez, mert az unió tagjaként politikai-gazdasági érdeke az EU egységének és erejének megmaradása, Norvégiának pedig a szoros együttműködése miatt az unióval. Mindkét országnak fontos a schengeni övezet fenntartása, Magyarország szempontjából kritikus, hogy Schengen változatlan formában túlélje az EU-t érő kihívásokat. Mindezeket a célokat azonban veszélyezteti néhány brüsszeli intézmény politikája, a bevándorlási politika például rendkívül módon veszélyezteti az EU egységét és a schengeni övezet fennmaradását - vélekedett a külügyminiszter. 

 

Szijjártó Péter és Börge Brende

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Börge Brende norvég külügyminiszter

 

Börge Brende norvég külügyminiszter azt hangsúlyozta, hogy az EU-nak olyan nagy kihívásokkal kell szembenéznie, amire korábban még nem nagyon volt példa. Ilyen probléma a Brexit, a nehéz európai gazdasági helyzet, a déli szomszédság gondjai és a migráció. Ebben a helyzetben különösen fontos, hogy jó párbeszéd alakult ki Magyarország és Norvégia között - mutatott rá. A norvég külügyminiszter szerint a Brexit gyengíti az EU-t és Nagy-Britanniát is, "mindenki vesztes ebben a helyzetben". Az országok együttműködésére van szükség, hogy fenntartsák az egységet - mondta.

 

 

/T.D.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu