Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.06.17. - Monday, Laura napja van.

Belföldi hírek

Szijjártó ázsiai országok külügyminisztereivel egyeztetett

2016. October 14. 12:35
Szijjártó ázsiai országok külügyminisztereivel egyeztetett

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Bangkokban Malajzia, Szingapúr, Laosz és Mianmar külügyminiszterével kétoldalú tárgyalásokat folytatott, illetve részt vett az Európai Unió és a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének (ASEAN) külügyminiszteri találkozóján.

A miniszter hangsúlyozta, hogy Délkelet-Ázsia dinamikusan fejlődő térség olyan gazdaságokkal, amelyekben a technológiai színvonal rendkívül magas, az innovatív kutatás-fejlesztés eredményeit használják a gazdaságban, így az új ipari korszakba lépve Európának az az érdeke, hogy ezzel a térséggel a lehető legszorosabb együttműködést alakítsa ki. A kapcsolatépítés egyik eleme a szabadkereskedelmi megállapodásról szóló tárgyalások mielőbbi lezárása, hogy létrejöjjenek a megállapodások. 

 

 

EU és a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége tagállamainak külügyminiszteri találkozója

Szijjártó Péter és Kommaszit Szaleumxay laoszi külügyminiszter

 

 

Az együttműködés fontos eleme még az emberek közötti kapcsolatok megteremtése, ezért a tíz országnak összesen 400 ösztöndíjat ajánlottak fel magyarországi egyetemekre, és a hallgatók egy része már meg is kezdte tanulmányait. Emellett megállapodtak, hogy az EU megkezdi a tárgyalásokat az ASEAN tagjaival egy átfogó légiközlekedési megállapodásról, amelynek értelmében új járatok indulnak a két térség között. Magyarország célja, hogy e járatok közül többet is Budapestre hozzon. Biztonsági együttműködésre is született döntés, melynek célja az iszlám radikalizmus visszaszorítása, amely gyakran táptalaja a terrorizmusnak, utóbbi pedig gyakran kiváltója a migrációs folyamatoknak.

 

/T.D.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu