Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.07.19. - Friday, Emília napja van.

Belföldi hírek

Szijjártó: az EU nyújtson azonnali 300 millió dolláros támogatást Kurdisztánnak

2015. October 08. 09:15
Szijjártó: az EU nyújtson azonnali 300 millió dolláros támogatást Kurdisztánnak

Az észak-iraki Erbílben tárgyalt október 7-én Szijjártó Péter külügyminiszter. Az autonóm Kurdisztán 2 millió iraki menekültje segítség híján szintén eutópa felé veheti az irányt - közölte Szijjártó Péter az MTI-nek Erbílből telefonon adott nyilatkozatában.


Szijjártó Péter megbeszélést folytatott Maszúd Barzánival, az iraki Kurdisztán elnökével, valamint a régió védelmi miniszterével és a külügyminiszterével. A magyar miniszter és kurd partnerei egyetértettek: amennyiben nem jön létre megállapodás az Egyesült Államok és Oroszország között, akkor rövid távon nem várható a szíriai válság megoldása, és ez Irakra is destabilizáló hatással lehet.
A külgazdasági és külügyminiszter az autonóm észak-iraki régiónak nyújtandó támogatásról szóló javaslatot az uniós bel- és külügyminiszterek október 8-i luxemburgi csúcstalálkozóján fogja ismertetni. Szijjártó Péter azt is kezdeményezni fogja, hogy a nyugat-balkáni migrációs útvonallal kapcsolatos következő konferenciára az EU-tagállamok, a nyugat-balkáni országok, valamint Törökország, Jordánia és Libanon mellett Irak és a kurdisztáni régió is kapjon meghívást.Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter iraki tárgyalásain


Irakban nyolcmillió ember szorul humanitárius segélyre, közöttük négymillió belső menekült van. Egyedül a kurd régióban kétmillióan kerestek menedéket. A magyar miniszter az MTI-nek leszögezte: a bevándorlók jelentős része Irakból érkezik Európába. Kurdisztánnak menekültjei ellátására pedig jelentős forrásokra van szüksége, hiszen a nemzetközi támogatás itt a legalacsonyabb. A miniszter látogatást tett az iraki Kurdisztánban szolgálatot teljesítő magyar katonai kontingens erbíli egységénél is. A kurdisztáni misszióról még áprilisban döntött az Országgyűlés. A parlamenti határozat szerint Magyarország legfeljebb 150 katonát küld az Iszlám Állam elleni fellépéshez az iraki Erbílben található kiképző központba.


MTI/MCOnet

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu