Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.05.20. - Monday, Bernát, Felícia napja van.

Belföldi hírek

Szijjártó: amikre a júliusban kezdődő magyar V4-elnökség koncentrálni fog

2017. April 12. 14:14
Szijjártó: amikre a júliusban kezdődő magyar V4-elnökség koncentrálni fog

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter visegrádi négyek és a Keleti Partnerség hat országa külügyminisztereinek varsói tanácskozása előtt a közölte, hogy a magyar V4-elnökség annak kieszközlésére is koncentrálni fog, hogy térségünk uniós tagállamai tartsák be az energiabiztonságra vonatkozó európai szabályokat.

Szijjártó elmondta, hogy Közép-Európa gazdasági fejlődése és energiabiztonsága szempontjából "nagyon komoly és súlyos korlátozó tényezőt, valamint kockázati tényezőt" jelent az, hogy Közép- és Kelet-Európa közlekedési és energiarendszerei nincsenek eléggé összekötve, valamint az, hogy néhány EU-tagország "nemigen tartja be az energiabiztonságra vonatkozó szabályozásokat". Ennek érdekében a magyar elnökség kiemelten koncentrálni fog az energiabiztonságra vonatkozó európai szabályok betartatására.

 

A visegrádi országok, valamint az Európai Unió úgynevezett Keleti Partnerségéhez tartozó hat, kelet-európai, illetve dél-kaukázusi állam külügyminiszterei a varsói találkozón

A visegrádi országok, valamint az Európai Unió úgynevezett Keleti Partnerségéhez tartozó hat, kelet-európai, illetve dél-kaukázusi állam külügyminiszterei a varsói találkozón

 

Budapestnek három fő célkitűzése van - folytatta Szijjártó. Először is meg kell oldani, hogy az azerbajdzsáni gáz eljusson Európába, másrészt célkitűzés a kínai Egy övezet - egy út elnevezésű stratégia felhasználása az infrastrukturális fejlesztésekben. "Ez javítana Magyarország jelenlegi, a hosszú szállítási idők okozta versenyhátrányán is" - jegyezte meg. Harmadik feladatként jelölte meg Románia és Horvátország "rászorítása" arra, hogy "oldják fel a Magyarországgal szembeni déli energiablokádot", ahol nem lehetséges a gázszállítás Magyarország irányába.

 

/T.D.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu