Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.07.20. - Saturday, Illés napja van.

Belföldi hírek

Szijjártó: a migráció nem jó válasz a kihívásokra

2016. October 22. 06:00
Szijjártó: a migráció nem jó válasz a kihívásokra

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a hét elején Luxembourgban az uniós külügyminiszterekkel az EU globális stratégiáját vitatta meg. Magyarország álláspontja szerint a migráció nem jó válasz sem Európa munkaerőpiaci problémáira, sem a demográfiai kihívásaira.

A találkozón kiderült, hogy az uniós intézményeknél még mindig nem sikerült átállítani a bevándorláspolitika fókuszát, hiszen továbbra is az elosztásról, a migrációs csatornák szélesítéséről és az ide készülők inspirálásáról van szó. Ezzel szemben Magyarország szerint meg kell szüntetni a bevándorlási nyomást, mert az nem jó válasz a kontinens gondjaira - magyarázta Szijjártó. Kiemelte, hogy ezért egyoldalú nyilatkozatot fűztek az uniós stratégiához világossá téve, hogy "semmilyen európai uniós testület által elfogadott stratégia nem írhatja felül" a tagállamok hatásköreit a bevándorlás szabályozása tekintetében, és senki nem kényszeríthet ránk "olyan bevándorlási politikát, amelyet a magyar emberek elutasítottak".

 

 

Szíria

A szíriai polgárháború 2011-ben kezdődött

 

 

A szíriai helyzettel kapcsolatban elmondta, hogy nem katonai, hanem politikai megoldásra van szükség, de az "egyre távolabb kerül". Az EU-nak korlátozott szerepe van a megoldásban, ehhez az Egyesült Államoknak és Oroszországnak kell megállapodnia - vélekedett. Szerinte Törökország esetében hibát követett el az EU, amikor hagyta, hogy az a képzet alakuljon ki az országban, hogy a vízummentesség és a bevándorlási megállapodás betartása között közvetlen kapcsolat van. Most az unió "kényszerpályán van", hiszen a vízummentesség megadásához feltételeket kell teljesítenie Törökországnak, de a nyugat-balkáni útvonal lezárását követően egyértelműen csökkent a bevándorlási nyomás. Hozzáfűzte, hogy ráadásul a szíriai kérdés is befolyásolja a fejleményeket, így nagy bajt hozhat ez a törékeny helyzet.

 

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu