Belföldi hírek

H I R D E T É S
2020.06.02. - kedd, Anita, Kármen napja van.

Belföldi hírek

Szerződést köthetnek az államilag finanszírozott képzésben részt vevő hallgatókkal

2011. július 18. 07:50
Szerződést köthetnek az államilag finanszírozott képzésben részt vevő hallgatókkal
Az egyetem nem a lustáknak és a középszernek való. Ésszerű korlátok közé kell terelni az államilag finanszírozott felsőoktatásban eltöltött időt, az államilag finanszírozott képzésben résztvevők arányát pedig csökkenteni kell - mondta Hoffmann Rózsa oktatási államtiktár az MTI-nek adott interjújában. Az államtitkár szerint a 2012-es keretszámokról ősszel születhet döntés, annyi azonban már most tudható, hogy a kormány fokozatosan emelni kívánja az államilag finanszírozott férőhelyek számát a műszaki és természettudományos képzésben.
Egy ország gazdasági húzóerejét alapvetően a műszaki és természettudományok határozzák meg, de "a majdnem nulláról nem lehet építkezni". A probléma visszanyúlik a közoktatáshoz, ott kell elsősorban erősíteni a természettudományos oktatást, hogy később többen jelentkezzenek ilyen jellegű felsőfokú képzésekre - hangsúlyozta az államtitkár az MTI-nek adott interjújában.


A kormány fokozatosan emelni kívánja az államilag finanszírozott férőhelyek számát a műszaki és természettudományos képzésben mondta az oktatási államtitkár a távirati irodának adott interjúban.
Hoffmann Rózsa beszélt arról is, hogy ősszel nyilvánosságra hozzák az
állami felsőoktatási intézmények listáját, mivel akkor kerülhet a parlament
elé az új törvény tervezete.
Tájékoztatása szerint felvetődött, hogy szerződést
kössenek az államilag finanszírozott képzésben részt vevő hallgatókkal arról, végzésük után meghatározott ideig itthon kamatoztassák a tudásukat.

Hoffmann Rózsa elmondta, hogy a 2012-es keretszámokról az ősz folyamán fog megszületni a döntés. Az államtitkár szerint „bölcsnek és óvatosnak kell lenni". Az idei adatok például azt bizonyítják, hogy hiába emelték meg a mesterképzés keretében a műszaki és természettudományos férőhelyek számát, mivel nem volt elegendő jelentkező, a joggal várt áttörést e területen az új tanév sem fogja meghozni. Emiatt ezeken a karokon, szakokon részt vevők arányát csak fokozatosan lehet majd növelni. Ez nem jelenti azt, hogy a többi területet elhanyagolnák, de az intézményeknél számítani lehet belső átalakulásokra.
„Társadalomtudósok nem tudnak gépeket, mozdonyokat építeni, azokhoz mérnökök kellenek, és alapos természettudományos képzettség, ám ez utóbbiak teljesítménye mögött ott vannak azok az értékek, amelyeket a bölcsészet- és társadalomtudományok hordoznak" - fogalmazott Hoffmann Rózsa.
A felröppent hírek közül azokra, amelyek jelentős, több tízezres hallgatói létszámcsökkentésről szóltak, úgy reagált az államtitkár: jelenleg irreálisan sokan részesülnek államilag finanszírozott képzésben, ezért valóban csökkenteni kell ezt az arányt. Most túlméretezett a rendszer, amihez jó szándékkal ugyan, de vélhetőleg a politikai haszonszerzés célját sem feledve járultak hozzá elődei az elmúlt másfél évtizedben - jegyezte meg.
Az államtitkár kiemelte: Legfontosabb feladat, hogy emeljük a felsőoktatás színvonalát, hiszen ez az ország fejlődésének motorja. A főiskola, az egyetem „nem a lustáknak és nem a középszernek való, hanem a szorgalmas és tehetséges diákoknak" - mondta.
Hoffmann Rózsa utalt arra, hogy a jövőben a jelenlegi három helyett két kategóriát fognak meghatározni. Most vannak, akiknek az állam teljes egészében állja a képzés költségeit, mások egy részét fizetik, és vannak, akik a teljes összeget finanszírozzák. A jövőben is szép számmal lesznek olyanok, akiknek a tanulmányait az állam fedezi, s emellett lesznek hallgatók, akiknek maguknak kell vállalniuk a képzés teljes költségét - mondta. Az állam itt annyi szerepet vállal, hogy az így megszerezhető diploma kiadásához ugyanazon az akkreditációs eljáráson kell átesnie a felsőoktatási intézménynek, mint az önköltséges esetében. Ám a két képzési formát - a tanulmányi eredmények alapján - valóban átjárhatóvá teszik az új törvényben.


Hoffmann Rózsa a hallgatói vizsgaszámok meghatározásával kapcsolatban elmondta: szabályozni fogják ezt a kérdést, hiszen ésszerű korlátok közé kell terelni az államilag finanszírozott felsőoktatásban eltöltött időt. Ez azonban nem feltétlenül azt jelenti, hogy a konkrét vizsgaszámokat tüntetik fel a törvényben, elképzelhető, hogy a kreditbeszámítást szabályozzák - jegyezte meg. Az államtitkár nem zárta ki, hogy egyfajta szerződést kötnek majd ezekkel a hallgatókkal arról: végzésük után meghatározott ideig itthon kamatoztassák a tudásukat, Magyarország javára. (T.A)

 

Forrás: (MTI)

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2020. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu