Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.04.22. - Monday, Csilla napja van.

Belföldi hírek

Szeptembertől 3 milliárd tojótyúkketrecek korszerűsítésére

2011. July 29. 08:48
Szeptembertől 3 milliárd tojótyúkketrecek korszerűsítésére
Szeptember elejétől a hónap végéig pályázhatnak a tojótyúkokat tartó gazdák az 5-200 millió forintos támogatásra, amely célja, hogy az uniós szabványoknak megfelelő körülményeket teremtsenek az állatok számára. A hárommilliárd forint keretű pályázattal mintegy háromszáz tyúktelepen segítene a szakminisztérium.
A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) pályázatot ír ki az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programban (ÚMVP) tojótyúkketrecek korszerűsítésére, hogy megkönnyítse a tojástermelőknek az EU irányelvek betartását, és megtérítse a költségeik egy részét. - áll a Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája által kiadott közleményben.
Az Európai Unió 1999-ben meghatározta a tojótyúkok ketreces tartásának minimumkövetelményeit. A tojástermelőknek év végéig lehet a szükséges fejlesztéseket elvégezniük, mert 2012. január 1-től csak azokban a ketrecekben tarthatók tojótyúkok, amelyek megfelelnek az EU előírásainak.
2011. szeptember 1-30. között a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz lehet a kérelmeket benyújtani. A támogatás keretösszege 3 milliárd forint, melyből egy pályázó minimum 5, legfeljebb 200 millió forintot igényelhet. Azok a termelők pályázhatnak, akik baromfiteleppel már rendelkeznek. Gépbeszerzéshez is lehet támogatást igényelni, így azok is pályázhatnak, akik nem ketreces, hanem egyéb (bio, mélyalmos, vagy szabad) módon tartják a baromfikat.
Az európai irányelv szerint az állatoknak legalább 750 cm2 ketrecterületet kell biztosítani, és a ketrecben minden tyúknak egy 15 cm-es ülőrudat kell elhelyezni. Gondoskodni kell egy korlátozás nélkül használható etetővályúról, melynek tyúkonként legalább 12 cm hosszúnak kell lennie. Ezen felül minden szárnyasnak két szelepes vagy két csészés itatóhoz kell hozzáférnie.
Az Állategészségügyi Igazgatóság felmérése alapján hazánkban jelenleg 551 tojótyúk-tartó telep van, melyből 67 a fenti előírások szerint működik, míg 291 hagyományos ketreces telep. Utóbbiaknak kíván segíteni a VM. - olvasható (T.A)

forrás: (Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)
Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu