Belföldi hírek

H I R D E T É S
2023.03.23. - csütörtök, Beáta napja van.

Belföldi hírek

Szennyvíztisztító telepek újulnak meg a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) támogatásával

2011. július 15. 11:50
Szennyvíztisztító telepek újulnak meg a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) támogatásával
Bencsik János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klíma- és energiaügyért felelős államtitkára 2011. július 14-én látogatást tett Mezőtúron és Öcsödön, ahol a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) támogatásával szennyvíztisztító telepek újulnak meg.
A beruházásokkal minimálisra csökken a szennyvíz okozta környezetszennyezés, javul a felszíni és felszín alatti vizek állapota, nő a környezeti biztonság és a csatornázott területek értéke. - adja hírül a NFM Kommunikációs főosztálya.

A közleményben a beruházás fontosságával kapcsolatban rámutatnak arra, hogy az 1990-es évektől a mezőtúri szennyvíztisztítóban a szennyvíz szennyezőanyag-tartalma drasztikusan megemelkedett, az újabb fogyasztók belépésével pedig mára kezelhetetlenné vált. Jelenleg a tisztítóműben keletkezett szennyvíziszap elvezetése is megoldatlan: a nyers szennyvíziszapot a szomszédos mezőgazdasági területre szivattyúzzák, s ez jelentős környezeti terhelést okoz.

A Mezőtúron megvalósuló rekonstrukció eredményeként 2700 m3/nap tisztítókapacitás épül ki. Az iszapot - gépi víztelenítés után - a kétpói hulladéklerakóban komposztálják majd. A beruházás tervezett összköltsége 612,5 millió forint, amelyből 498,5 millió forint a KEOP-forrás. A nagykunsági városban, ugyancsak a KEOP 865 milliós támogatásával, hamarosan ivóvízminőség-javító program is indulhat.
Öcsöd lakossága jelenleg naponta átlagosan 270 m3 kommunális folyékony hulladék mennyiséget termel, ugyanakkor a szennyvíz gyűjtése nem zárt rendszerben, hanem emésztőgödrökben történik, veszélyeztetve az ivó és természetes vízbázisokat. A településen jelenleg nincs csatornahálózat, a meglévő szennyvíztisztító telep kizárólag szippantott szennyvíz fogadására alkalmas.

A beruházás során a meglévő szennyvíztisztító telepet fejlesztik, és gravitációs csatornahálózatot építenek ki, így 1432 lakás csatornára való rákötésére nyílik lehetőség. A szennyvíztisztító telep a hálózaton érkező és szippantó járművel beszállított napi 290 m3 lakossági és intézményi szennyvíz tisztítását biztosítja majd. A beruházás 1 milliárd 357 millió forint KEOP támogatásban részesült. - olvasható a minisztérium által kiadott közleményben. (T.A)

Forrás: (Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Kommunikációs Főosztály)

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2023. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu