Belföldi hírek

H I R D E T É S
2023.09.29. - Friday, Mihály napja van.

Belföldi hírek

Szegedi kutatók kezdtek egyedi fejlesztésbe

2022. September 27. 07:00
Szegedi kutatók kezdtek egyedi fejlesztésbe

Újra középpontban a szegedi kutatók. Ismét tőlük hangos az országos sajtó, hiszen újra olyan iparágban kutatnak, amelyek jelentősége óriási.

A szegedi kutatók olyan fejlesztésekbe kezdtek, amely segíthet abban, hogy a rákos megbetegedéseket minél korábban felismerjék az orvosok. A jelentések szerint arany nanoszerkezetek támogathatják a kitűzött cél elérését.

 

A rákos megbetegedéseknél létfontosságú, hogy az elváltozás mikor és melyik stádiumban kerül megismerésre. A szegedi kutatók a saját fejlesztésükkel a páciensek szervezetébe fecskendezhetik a nanoaranyt, amellyel már akár a korai stádiumban megtörténhet a diagnosztizálás.

 

Kiemelt jelentőségű a projekt

 

Ez a megoldás nagyban növelheti a beteg gyógyulási esélyeit a jövőben. A Szegedi Tudományegyetemen egy külön kutató csapatot is alapítottak, hogy sikerrel járjanak. A munkálatokat az úgynevezett Lendület-kutatócsoport fogja vezetni Szegeden.

 

A kutatócsoport projektje azért egyedi, mert a nanoszerkezetek aranyból készültek, ilyen innovációval pedig rendkívül kevesen foglalkoznak a környéken. Az említett arany szerkezetek olyan kis molekulákat képesek magukba szívni, amelyekkel elsősorban a szennyeződéseket lehet felismerni, ám a szegedi korszerűsítés a tumorsejteket is észleli.

 

Forrás: MTA
CS.SZ.

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2023. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu