Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.07.19. - Friday, Emília napja van.

Belföldi hírek

Szaló Péter: Ócsán az első ütemben megépülő 80 lakás fontos jellemzője a mintajelleg

2011. September 16. 15:10
Szaló Péter: Ócsán az első ütemben megépülő 80 lakás fontos jellemzője a mintajelleg
Az ócsai képviselő-testület elfogadta a helyi építési szabályzatot és a településszerkezeti terv módosítását, amely utat nyit a Belügyminisztériumnak a komplex közbeszerzési pályázat kiírására. A devizahiteleseket megsegítő szociális bérlakás program első ütemében megépülő 80 családi ház kiemelt szerepe és az építkezéseket megelőző fejlesztések álltak az Ócsán csütörtökön megtartott lakossági fórum középpontjában.
A nehéz helyzetbe került devizahitelesek továbbra is választhatnak az árfolyamrögzítés, a törlesztési határidő kitolása, az eszközkezelő igénybevétele, illetve önkormányzati lakások bérlése között.
Az Ócsán épülő mintatelep önfenntartó kísérlet - mondta Szaló Péter, a Belügyminisztérium területrendezési és építésügyi helyettes államtitkára. A családok az 1000 négyzetméteres telkeken épülő alacsony rezsijű házakba költözhetnek.

Az Ócsán épülő mintatelep önfenntartó kísérlet - mondta Szaló Péter, a Belügyminisztérium  területrendezési és építésügyi helyettes államtitkára.

Szaló Péter, a Belügyminisztérium területrendezési és építésügyi helyettes államtitkára
A tárca azt kéri, hogy karitatív szervezetek mentorálják az új lakókat, ez elsősorban lelki, pszichológiai segítséget jelentene. Példaként említette, hogy ez a modell sikerrel működik már az árvíz sújtotta Felsőzsolcán és a vörösiszap-katasztrófa után Devecserben is - tette hozzá.

Szaló Péter a szociális családiház-építési programot ismertetve kiemelte: az első ütemben megépülő 80 lakás fontos jellemzője a mintajelleg. A szociális lakóparkkal nemcsak azt kívánják elkerülni, hogy leromlott állapotú házakba költözzenek a bajba jutott devizahitelesek, hanem újfajta életmódot is kínálnak azáltal, hogy zöldségtermesztésre alkalmas kertet biztosítanak a házakhoz.

 

Az ócsai képviselő-testület elfogadta a helyi építési szabályzatot és a településszerkezeti terv módosítását, amely utat nyit a Belügyminisztériumnak a komplex közbeszerzési pályázat kiírására.

Ócsa - Városháza

A helyettes államtitkár úgy fogalmazott: „önfenntartó ökológiai együttesben gondolkodtunk". A helyszín kiválasztásával kapcsolatban elmondta: a program összhangban van a budapesti agglomeráció területrendezési tervével, emellett az építésre kiszemelt településrészt már régen beépítési területnek szánták.

A helyettes államtitkár kitért arra is, hogy az építkezéseket megelőzi Ócsa Alsópakony részének jelentős infrastrukturális fejlesztése, amelynek során nemcsak a vízellátást és a szennyvízkezelés problémáját oldják meg, hanem olyan területet hoznak létre, amely vonzza a vállalkozásokat.

Közmunkások bevonásával készülne a lakótelep, ők főként a tereprendezésben és az árokásásban segédkeznének - mondta el Szaló Péter. A közmunkásokat nem a pályázaton győztes fővállalkozó, hanem az állam mint társberuházó alkalmazná.

 

Bukodi: a fejlesztéshez a város önerős hozzájárulása azt jelenti, hogy a 80 családdal érkező iskolásokat be tudják fogadni, a városnak ez semmilyen többletköltséget nem jelent.

Bukodi Károly polgármester (Fidesz)

Bukodi Károly polgármester (Fidesz) kérdésre reagálva hangsúlyozta: a fejlesztéshez a város önerős hozzájárulása azt jelenti, hogy a 80 családdal érkező iskolásokat be tudják fogadni, a városnak ez semmilyen többletköltséget nem jelent. A városvezető kitért arra is, hogy bölcsőde jelenleg nincs Ócsán, a település ezért három csoport indításával pályázik állami és uniós forrásokra. Az óvodát bővíteni kell, az épület tetőtere beépítésének finanszírozására szintén pályázik az önkormányzat. Ócsa közintézményeinek fejlesztésére további tervpályázatot írnak ki, ha ismert lesz a telep valódi mérete.

 

A 80 családdal érkező iskolásokat be tudják fogadni, a városnak ez semmilyen többletköltséget nem jelent.

Ócsai általános iskola
A Belügyminisztérium reményei szerint az építkezés 2012 elején kezdődhet meg. Ezt elsősorban a közbeszerzési pályázaton vesztes vállalkozások esetleges jogorvoslati eljárása késleltetheti - mondta Szaló Péter. (T.A)

forrás: MTI

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu