Belföldi hírek

H I R D E T É S
2022.11.29. - kedd, Taksony napja van.

Belföldi hírek

Szabó Erika: Az adósságállományt és a szállítói tartozásokat is átvállalja az állam

2011. október 17. 19:59
Szabó Erika: Az adósságállományt és a szállítói tartozásokat is átvállalja az állam
Az Országgyűlés önkormányzati és területfejlesztési bizottsága támogatta a megyei önkormányzatok konszolidációjáról, a megyei intézmények, valamint a főváros egyes egészségügyi intézményeinek átvételéről szóló törvényjavaslat általános vitára való alkalmasságát. - olvasható az MTI által kiadott közleményben.
Az Országgyűlés önkormányzati és területfejlesztési bizottsága hétfői ülésén kormánypárti szavazatokkal többséget kapott az intézményátadáshoz szükséges alkotmánymódosítási javaslat parlamenti vitára való alkalmassága is - olvasható az ülés után kiadott kommünikében. Szabó Erika államtitkár elmondta, a "megoldás lényege", hogy a megyei önkormányzatok által működtetett 739 egészségügyi, oktatási, szociális és közművelődési intézmény működtetését az állam 2012. január 1-jével átveszi.

p6280028-708-20110629125836-172_2011101895424_28.JPG

Az egészségügyi intézményeket a Nemzeti Erőforrás Minisztérium irányítása alatt álló Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség-és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) fogja működtetni, míg az összes többi intézmény a kormányhivatalokhoz kerül, és a kormányhivatalok mellett, külön erre a célra szolgáló megyei intézményfenntartó központok működtetik majd azokat.

Szabó Erika államtitkár kiemelte: mindehhez 14 törvény módosítására van szükség. Közölte, az adósságállományt és a szállítói tartozásokat is átvállalja az állam, így a megyei önkormányzatok teljes körűen megmenekülnek a tehertől is, és a jövőben már területfejlesztési feladatokat fognak ellátni.

Szabó Erika a testület ülésén utalt arra, hogy a mostani változtatással az állam lényegében visszaveszi azt a feladatot, amit eddig a megyei önkormányzatokkal láttatott el. 
Szabó Erika államtitkár
Az államtitkár úgy fogalmazott, nyilvánvaló, hogy "a feladattal együtt jön" az ellátáshoz szükséges vagyon is. A megyei önkormányzatok eltérő anyagi helyzetben vannak. Ezzel kapcsolatban arról beszélt: az állami szerepvállalás a garancia arra, hogy mindenki magas színvonalú ellátást kaphasson a jövőben. Leszögezte azt is, az állam által januárban átvett intézményekben dolgozóknak "nem lesz veszélyben a munkahelyük, senki nem készül elbocsátásokra, intézmény-összevonásokra". - áll az Országgyűlés önkormányzati és területfejlesztési bizottságának hétfői üléséről kiadott közleményben. (T.A)

forrás:MTI

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2022. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu